Από 19 έως 26 Μαΐου οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης

NEWSBOMB

Από 19 έως 26 Μαΐου οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Ανακοινώθηκε σήμερα το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά για την 72η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, από τις 19 έως τις 26 Μαΐου.

Το επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τελετές μνήμης, ομιλίες, εκθέσεις και δρώμενα. Τις εκδηλώσεις οργανώνει η αντιπεριφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους, και όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, «όπως και πέρυσι θα είναι λιτές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι λαμπρές, όπως τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και η θυσία των αγωνιστών της μάχης αξίζουν».

Μία σημαντική δράση, η οποία επιχειρείται για πρώτη φορά, σε συνδιοργάνωση του δήμου Χανίων και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, είναι η μεταφορά του Στύλου του Γολγοθά, από το Ιστορικό Αρχείο, όπου φυλάσσεται, στον χώρο εκτέλεσης πατριωτών στην Αγιά. Στην τελετή αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου, θα μιλήσει ο δάσκαλος και λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης.

Επιπλέον, στο Γιαλί Τζαμισί, η αντιπεριφέρεια Χανίων συνδιοργανώνει με τον δήμο Χανίων, το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, τον σύλλογο διατήρησης ιστορικών οχημάτων και τον όμιλο στατικού μοντελισμού, έκθεση αντικειμένων εποχής, η οποία αποτελεί θεσμό για τις επετειακές εκδηλώσεις της Μάχης. Επίσης, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων παρουσιάζονται δύο σημαντικά βιβλία. Το πρώτο, καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης» του γλύπτη Νίκου Σοφιαλάκη και το δεύτερο με τίτλο «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945» των εκδόσεων Λιβάνη, που θα παρουσιαστεί από τον δήμαρχο Ανωγείων και πρόεδρο του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» Σωκράτη Κεφαλογιάννη.

Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, την Παρασκευή 24 Μαΐου, την οποία θα πλαισιώσουν προβολές και συναυλία από τη Στρατιωτική Μουσική της Πέμπτης Μεραρχίας Κριτών και τη Βυζαντινή Παιδική Χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Τις προβολές στιγμιότυπων εποχής και εκθέσεις φωτογραφιών, που θα γίνουν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, επιμελείται ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης και παραγωγός John Irwin, ο οποίος παραχώρησε και φέτος το μεγαλύτερο μέρος του φωτογραφικού υλικού που θα παρουσιαστεί. Την Κυριακή, 26 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε, η οποία θα κλείσει με πτήση επίδειξης (demo flight) από F-16 BLK 52+ της 115 Πτέρυγας Μάχης και αεραθλητικές επιδείξεις από την αερολέσχη Χανίων.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και περιλαμβάνουν:

-Εκδηλώσεις τιμής που διοργανώνει η Αυστραλιανή-Νεοζηλανδική Τιμητική Ομάδα, οι οποίες κορυφώνονται στην κεντρική εκδήλωση των Σφακίων, στις 20 Μαΐου, με τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στο Φαράγγι της Τρυπητής, ως φόρο τιμής προς τους Κρητικούς, για τη βοήθεια που παρείχαν στους Συμμάχους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
-Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνει ο δήμος Πλατανιάς σε διάφορες τοπικές κοινότητες της περιοχής ευθύνης του, από τις 12 Μαΐου έως τις 25 Αυγούστου.
-Αθλητικές διοργανώσεις, όπως σκοπευτικοί και ποδηλατικοί αγώνες, αγώνες ξιφασκίας και αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Τέλος, το καλλιτεχνικό εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη θα συγκεντρώσει έργα μαθητών του δημοτικού με θέμα τη Μάχη της Κρήτης, τα οποία θα εκτεθούν στο Πνευματικό Κέντρο την ημέρα της κεντρικής εκδήλωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved