ΕΛΛΑΔΑ

Το ΑΠΘ ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία της Χάλκης

Το ΑΠΘ ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία της Χάλκης

Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που επί αιώνες υπήρξε σύμβολο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας μέχρι στο κλείσιμο της από τις τουρκικές αρχές το 1971, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, αποτελούμενη από 28 καθηγητές και 27 υποτρόφους, απόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής, ανέλαβε αφιλοκερδώς και έφερε εις πέρας τη μελέτη αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής.

Η πρώτη παρουσίαση της μελέτης έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ σήμερα παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Συγκλήτου, παρουσία του σεβασμιότατου Ηγούμενου της Μονής και Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου.

Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 και ολοκληρώθηκε περίπου ενάμισι χρόνο μετά. Η συμμετοχή των καθηγητών ήταν εθελοντική, ενώ τα ανελαστικά έξοδα του έργου καλύφθηκαν από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.