ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» του ναυαγοσώστη-ρομπότ στις παραλίες της Κρήτης

«Πρεμιέρα» του ναυαγοσώστη-ρομπότ στις παραλίες της Κρήτης

Το αυτοσχέδιο, μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο σκάφος, το οποίο αποτελεί εφεύρεση του 48χρονου Κρητικού ηλεκτρολόγου Μανόλη Μηναδάκη, αναμένεται να αποτελέσει τον φύλακα άγγελο των λουόμενων στις παραλίες της Κρήτης.


Σύμφωνα με το prismanews.gr, το σκάφος-ρομπότ σε περίπτωση κινδύνου γίνεται «σίφουνας» και σε χρόνο μηδέν μοιράζει σωσίβια και σώζει ανθρώπινες ζωές.

Συγκεκριμένα, το τηλεκατευθυνόμενο ναυαγοσωστικό σκάφος, μήκους 120 εκατοστών, ζυγίζει 20 κιλά και κινείται με πράσινη ενέργεια (φωτοβολταϊκά), ενώ έχει εμβέλεια τριών χιλιομέτρων, διαθέτει πομπό, δέκτη, αισθητήρες ανακλαστήρες, φώτα πλοήγησης, φάρο, σειρήνες, αλλά και μεγάφωνο για οδηγίες σε όσους κινδυνεύουν.

Το σκάφος, σύμφωνα με τον εφευρέτη, είναι αβύθιστο και αντέχει ακόμα και στα εννέα μποφόρ.

Κατευθύνεται από ειδικό ναυαγοσώστη, ο οποίος, από την παραλία, μέσω τηλεχειριστηρίου, δίνει εντολές ανάλογα με την περίπτωση.

Μπορεί να τραβήξει τους λουόμενους προς την ξηρά ή να τους μοιράσει σωσίβια, ενώ η σωτήρια προσφορά του σκάφους εντοπίζεται στο γεγονός ότι σε ελάχιστα δευτερόλεπτα βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια.

Πέρα από τις παραλίες, το ναυαγοσωστικό, σύμφωνα με τον δημιουργό του, μπορεί να χρησιμοποιείται και στα πλοία, καθώς σε ένα πιθανό ναυάγιο μπορούν να το κατεβάσουν στη θάλασσα και αυτό αμέσως να απαγκιστρώσει σωσίβια.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 27 Ιουλίου, στις 5.30 το απόγευμα, στην παραλία Γουρνών, θα γίνει και επίσημα η παρουσίαση.