ΕΛΛΑΔΑ

Μανωλάδα: Η χαμηλή ζήτηση στα φραουλοχώραφα έχει εξήγηση!

Μανωλάδα: Η χαμηλή ζήτηση στα φραουλοχώραφα έχει εξήγηση!

Χιλιάδες θέσεις εργασίας για νέους και όχι μόνο ανθρώπους προκήρυξε πριν λίγο διάστημα ο ΟΑΕΔ, σε μία κίνηση προκειμένου να ενισχυθούν εισοδηματικά οι ελληνικές οικογένειες.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη αν και όχι σε όλους τους κλάδους καθώς οι οικονομικές απολαβές δεν ήταν ανάλογες πραγματικού μισθού. Συνεπώς, σκληρές δουλειές δεν είχαν την ανάλογη ανταπόκριση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις γνωστές πλέον φυτείες φράουλας στη Μανωλάδα Ηλείας.

Συνολικά, είχαν ζητηθεί μέσω του ΟΑΕΔ 4.468 εργάτες προκειμένου να βοηθήσουν στις αγροτικές εργασίες, ωστόσο μόλις 10 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για δουλειά. Όπως επισημαίνουν ειδικοί της αγοράς πάντως, με 26 ευρώ μεροκάματο μεικτά και χωρίς διαμονή, θα ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε Έλληνα να πάει να εργαστεί εκεί. Η ευκαιρία για δουλειά πλέον δεν υφίσταται, καθώς στα περίπου 12.000 στρέμματα καλλιεργειών, οι φράουλες σαπίζουν μιας και η Ρωσία που απορροφούσε το 90% της παραγωγής, ακύρωσε όλες τις παραγγελίες. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Υρμίνη κ. Φώτης Κυριαζής, στις 10 Ιουνίου φορτώθηκαν οι τελευταίες παραγγελίες και έκτοτε τα φρούτα παραμένουν στα χωράφια να σαπίζουν.

Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, η ημερήσια ζημιά ανέρχεται σε 625.000 ευρώ. Τα δύσκολα πάντως δε φαίνεται να τελειώνουν με το τέλος της φετινής σεζόν, καθώς ήδη οι ολλανδικές εταιρίες που για χρόνια προμήθευαν τη Μανωλάδα με φάρμακα, λιπάσματα και φυτά, έχουν ενημερώσει πως για την επόμενη χρονιά θέλουν 50% προκαταβολή προκειμένου να ανανεώσουν τη συνεργασία.