ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αλέκος ζει ανάμεσά μας

Ο Αλέκος ζει ανάμεσά μας

Μία φωτογραφία αξίζει μερικές φορές όσο χίλιες λέξεις, λένε οι Κινέζοι.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Στη φωτογραφία του newsbomb.gr σήμερα, ο Αλέκος Παναγούλης την επόμενη μέρα από την αποφυλάκισή του από τα κολαστήρια της χούντας, λέει στον Κώστα Χαρδαβέλλα και στη σύντροφό του διάσημη ιταλίδα δημοσιογράφο, Οριάνα Φαλάτσι, μία φράση που θα μείνει στην ιστορία:

«Όταν ο λαός ξυπνάει οι τύραννοι πεθαίνουν». Και στο πρόσωπο του Παναγούλη αποτυπώνεται και καταγράφεται όλο το πάθος για την καταστροφή κάθε είδους τυραννίας.

Αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε σήμερα, ο Αλέκος Παναγούλης για όλους μας δείχνει το δρόμο για τη μεγάλη αλλαγή της αδρανούς συμπεριφοράς μας απέναντι στα εξοντωτικά μέτρα της τρόικας.

Αν ζούσε σήμερα ο Παναγούλης δεν υπήρχε περίπτωση η τρόικα να είχε επιβάλει αυτές τις απάνθρωπες αποφάσεις της στον ελληνικό λαό γιατί θα υπήρχε ο ηγέτης για να αντισταθεί σ' αυτή τη λαίλαπα που ξεκινάει από το Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες.

Για πολλούς ακόμη ο Αλέκος ζει ανάμεσά μας, την ώρα που στα σχολεία δεν γίνεται καμία μνεία για την προσωπική του έκθεση στο εκτελεστικό απόσπασμα προκειμένου να απαλλαγεί η χώρα νωρίς από τη χούντα και ενώ ακόμα 38 χρόνια μετά το θάνατό του, σε ένα περίεργο «ατύχημα», δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο Παναγούλης δολοφονήθηκε από κάποιους που ενοχλούσε η αντιστασιακή του δράση ή έπεσε θύμα ενός κακού οδηγού από την Πάτρα.