ΚΕΠΕ: Ανησυχητικές οι διαστάσεις του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Newsroom Newsroom

ΚΕΠΕ: Ανησυχητικές οι διαστάσεις του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, προειδοποιεί το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).


Το ΚΕΠΕ διεξήγαγε έρευνα με στόχο την καταγραφή του φαινομένου και τη διαμόρφωση προτάσεων αντιμετώπισής του, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται σήμερα. Ως πηγή δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η έρευνα άδειων πακέτων της AC Nielsen, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων από 7,3% το 2010 ανήλθε στο 11,1% το 2011 και στα 14,5% για το 2012. Επίσης, τα στοιχεία επίσημων φορέων όπως η ΕΛΣΤΑΤ και το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων έφτασε το 12,6% το 2010 και το 15,9% το 2011, για να διαμορφωθεί στο 18,8% το 2012. Σύμφωνα με οικονομετρικές αναλύσεις του ΚΕΠΕ, η πρόβλεψη για το 2013 είναι ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων θα ξεπεράσει το 23%.

Αποτέλεσμα της αύξησης στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων είναι η μείωση των εσόδων του κράτους από φορολόγηση. Μείωση της τάξεως του 11% σημειώθηκε το 2012 με 2,71 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011 με έσοδα 3,04 δισ. ευρώ. Για το 2013 αναμένεται περαιτέρω μείωση των εσόδων.

Άλλη σημαντική συνέπεια είναι οι απώλειες θέσεων εργασίας στο λιανεμπόριο, οι οποίες φτάνουν τις 2.000 για το 2012. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ, έχουν δημιουργηθεί 4.000 αδήλωτες «θέσεις εργασίας» στο παρεμπόριο λαθραίων τσιγάρων.

Την εικόνα συμπληρώνει η λειτουργία της Ελλάδας ως διακομετακομιστικό κέντρο λαθραίων τσιγάρων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς το 70% με 75% των λαθραίων τσιγάρων που εισέρχονται στη χώρα, προωθείται στο εξωτερικό.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος καθίσταται επείγουσα, καθώς εκτός από τις απώλειες στα κρατικά έσοδα και τη δράση παράνομων κυκλωμάτων, τα λαθραία καπνικά προϊόντα αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι κοινή πρακτική να χρησιμοποιείται στα λαθραία τσιγάρα καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών. Τα λαθραία αυτά προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες, δημιουργώντας έτσι εκατομμύρια «ατομικές βόμβες» για την υγεία των καπνιστών.

Διαβάστε επίσης:

Ο «γιατρός» της μίζας που εκτελωνίζει τα λαθραία

Αλλοδαπός διακινούσε λαθραία τσιγάρα στο Ηράκλειο

Παράδεισος λαθρεμπόρων η Ελλάδα

Τεράστια ποσότητα λαθραίων τσιγάρων στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ

ΕΛ.ΑΣ.: Έρευνες για κύκλωμα που διακινεί λαθραία τσιγάρα σε Δ. Ελλάδα

Η «γκομενίτσα» και οι «δεινόσαυροι» στο λαθρεμπόριο τσιγάρων

Ν. Νικολόπουλος: Ποιοι υποθάλπουν τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων;

Συνεχίζονται οι συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. για λαθρεμπόριο τσιγάρων

Η σκιά της Χρυσής Αυγής πέφτει και στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων

Έρευνες στην Πάτρα για διασύνδεση λιμενικού με την Χρυσή Αυγή

Θερίζουν ζωές τα λαθραία τσιγάρα και ο λαθραίος καπνός

Βρέθηκαν κούτες λαθραίων τσιγάρων στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved