ΕΛΛΑΔΑ

Στον «πάγο» η Παιδεία, με κλειστά προς το παρόν πανεπιστήμια

Στον «πάγο» η Παιδεία, με κλειστά προς το παρόν πανεπιστήμια

Διπλή συνάντηση Αρβανιτόπουλου - Πελεγρίνη. Ψάχνουν τρόπο να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

Δύο φορές συναντήθηκαν ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος συνομίλησε για μία ώρα με τον κ. Πελεγρίνη στις 11.00 το πρωί και συναντήθηκε ξανά μαζί του στις 4.00 το απόγευμα του Σαββάτου, όπου και οι δύο άντρες συζήτησαν για περίπου τρεις ώρες, προκειμένου να βρουν μια λύση ώστε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία του πανεπιστημίου Αθηνών μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, έθεσε γραπτώς στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, κατά τη μαραθώνια συνάντησή τους στο υπουργείο Παδείας.

«Το πανεπιστήμιο Αθηνών διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Το μείζον ζήτημα είναι να λειτουργήσει. Περιμένω απάντηση στα ζητήματα που έθεσα», τόνισε ο κ. Πελεγρίνης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ζήτησε μεταξύ άλλων να μην διωχθούν πειθαρχικά οι 172 διοικητικοί υπάλληλοι που δεν απογράφησαν. «Κανένας υπάλληλος δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ζήτησε να διορθωθούν τα λάθη που, όπως υποστήριξε, έχουν γίνει στις λίστες των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Τόνισε τέλος ότι θα θέσει όσα συζητήθηκαν με τον υπουργό στην κρίση των αρμόδιων οργάνων του πανεπιστημίου.

«Βούληση δική μου όσο και του υπουργού είναι να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο», κατέληξε, ενώ σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως το κλίμα δεν ήταν ποτέ κακό ανάμεσα στις δύο πλευρές.

CF707134D0C84C537C2C91EE78A147FE

Την Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, μετά από την προσφυγή του υπουργού Παιδείας Κωνστ. Αρβανιτόπουλου, όχι, όμως, και καταχρηστική, με αποτέλεσμα να μπορούν να εξαγγείλουν νέα απεργία με τα ίδια αιτήματα.

«Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζουμε τον απεργιακό μας αγώνα, όπως ακριβώς κάναμε επί 9 εβδομάδες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων (ΕΚΠΑ).

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχουν περιέλθει χιλιάδες φοιτητές εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πολυτεχνείο. Ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο είναι περισσότερο από ορατός, καθώς πρωτοετείς δεν έχουν εγγραφεί, εξεταστικές βρίσκονται στον αέρα, μαθήματα δεν ξεκίνησαν, μεταπτυχιακά καθυστερούν επικίνδυνα...

Αναβολή της συνάντησης τους για την ερχόμενη εβδομάδα ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας οι πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων, των οποίων οι διοικητικοί υπάλληλοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα.

ΠΟΣΔΕΠ: Διάλογος με πρωτοβουλία Σαμαρά για να ανοίξουν τα ΑΕΙ

Τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρξει διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, έτσι ώστε να λειτουργήσουν και πάλι τα Πανεπιστήμια ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία ωστόσο τονίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:

Νέα απεργία των διοικητικών υπαλλήλων ΕΚΠΑ-ΕΜΠ

Νέα 48ωρη απεργία από τους διοικητικούς του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Αν ο υπουργός θεωρεί ότι η Βουλή νομοθετεί νύχτα, τι κάνει 2 χρόνια»

Νέα έρευνα της δικαιοσύνης για την απεργία των διοικητικών

Συλλαλητήριο της ΔΑΠ στα Προπύλαια