ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση των εξοπλιστικών

Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση των εξοπλιστικών

Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τον Ελληνοελβετό τραπεζίτη, Φάνη Λυγινό και τον αντιπρόεδρο της γερμανικής εταιρίας WEGMANN, Όλαφ Έσλερ - που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων - εξέδωσε ο ανακριτής για θέματα διαφθοράς, Σπύρος Γεωργουλέας.

Η ενέργεια αυτή του ανακριτή ήρθε μετά την 48ώρη άτυπη προθεσμία που τους είχε δοθεί, προκειμένου να εμφανιστούν και να απολογηθούν, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έπραξαν.

Και τους δυο "κάρφωσε" στη μαραθώνια απολογία του ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, ο οποίος ομολόγησε ότι πήρε μίζες, μεταξύ άλλων, και για την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από την εταιρία WEGMANNτ. Μάλιστα ο Αντώνης Κάντας, αναφερόμενος στο ρόλο του Φάνη Λυγινού, είχε περιγράψει και τις επαφές του με πολιτικό πρόσωπο, στον οποίο είχε αποδώσει ο τραπεζίτης το χαρακτηρισμό "άπληστος" και "πατέρας".

Πάντως, τόσο ο ελληνοελβετός τραπεζίτης όσο και ο συνάδελφός του Ζαν Κλόντ Όσβαλντ - και οι δυο πρώην στελέχη της DRESDEN BANK στη Γενεύη από το 2000 ως το 2005 - θεωρούνται πρόσωπα "κλειδιά" για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, καθώς φέρονται να βοήθησαν στο στήσιμο του μηχανισμού νομιμοποίησης των χρημάτων που προέρχονταν από δωροδοκίες για εξοπλιστικά προγράμματα. Για τους δυο τραπεζίτες επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κλιμάκιο της Εισαγγελίας της Ελβετίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Επιπλέον ο Όσβαλντ απασχολεί και τη γερμανική δικαιοσύνη, καθώς εμπλέκεται στο σκάνδαλο της SIEMENS. Μάλιστα είχε κληθεί από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση στη χώρα μας, αλλά επίσης δεν εμφανίστηκε.

Διαβάστε ακόμα:

Δεν εμφανίστηκαν στους ανακριτές 2 κατηγορούμενοι για τα εξοπλιστικά

Σφίγγει ο κλοιός για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Νέες μίζες για την προμήθεια ραντάρ εντόπισε ο εισαγγελέας

Στους ανακριτές η σύζυγος και οι κουμπάροι του Γιάννου Παπαντωνίου

Ποινική δίωξη κατά του Γ. Παπαντωνίου και της συζύγου του