ΕΛΛΑΔΑ

Διακινούσαν παράνομα υγραέριο... με επώνυμες ετικέτες (pics)

Διακινούσαν παράνομα υγραέριο... με επώνυμες ετικέτες (pics)

Από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στην παράνομη εμφιάλωση, αποθήκευση και διακίνηση φιαλών υγραερίου και προπανίου.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε προχθές (19.03.2014) το μεσημέρι, συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία και για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, δεκαεννέα (19) μέλη της, μεταξύ των οποίων δεκαπέντε ημεδαποί και τέσσερις αλλοδαποί, ηλικίας από 23 έως 61 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία και εμφιάλωση υγραερίου άνευ αδείας, πλαστογραφία μετά χρήσεως, κατά συναυτουργία κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, υπεξαίρεση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Με τις ίδιες κατηγορίες, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, αναζητείται ένας 53χρονος ημεδαπός, ενώ κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, για πλαστογραφία μετά χρήσεως, κατά συναυτουργία και αποδοχή - διάθεση προϊόντων εγκλήματος είναι και δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής πώλησης, ηλικίας 49 και 44 ετών.

21032014gada1

Ειδικότερα, στο πλαίσιο πολυήμερων ερευνών που διεξήγαγαν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, προέκυψε η δραστηριοποίηση παράνομης εταιρείας στο Αιγάλεω Αττικής, σε προμήθεια και εμφιάλωση υγραερίου και προπανίου, εντός κατοικημένης περιοχής, καθώς και περαιτέρω διακίνηση και διάθεση των φιαλών σε καταστήματα λιανικού εμπορίου άλλων περιοχών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Αιγάλεω, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός από φιάλες υγραερίου και προπανίου, οι οποίες διακινούνταν παραποιημένες με το λογότυπο επώνυμων εταιρειών, καθώς επίσης και ειδικά διαμορφωμένος χώρος αποθήκευσης και εμφιάλωσης.

Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε προχθές (19.03.2014) το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της παράνομης εταιρείας, συμμετείχαν κλιμάκια της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Κεντρικού Τομέα/Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Αττικής.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα προέκυψε ότι η παραπάνω παράνομη εταιρεία είχε συσταθεί τουλάχιστον από τον Μάιο του 2013 και τα μέλη της λειτουργούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δράσης, στα επιμέρους στάδια εμφιάλωσης, αποθήκευσης, διακίνησης και παράνομης διάθεσης του υγραερίου και προπανίου.

Πιο αναλυτικά, αφού προμηθεύονταν τις ποσότητες υγραερίου ή προπανίου, προχωρούσαν στην παράνομη εμφιάλωσή τους, τοποθετώντας πλαστούς συρρικνωτές και τάπες ασφαλείας (στις φιάλες), που έφεραν το λογότυπο επώνυμων εταιρειών, προκειμένου να πωλούνται στους πελάτες ως αυθεντικές. Έπειτα διέθεταν τις φιάλες αυτές, σε καταστήματα λιανικής πώλησης, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά από τα παράνομα κέρδη.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της παράνομης εταιρείας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(1.317) φιάλες, πλήρεις (μίγματος οικιακού υγραερίου και προπανίου) και κενές περιεχομένου επώνυμων εταιρειών,
δύο (2) ηλεκτρονικοί ζυγοί, τρεις (3) μηχανικοί ζυγοί εμφιάλωσης φιαλών υγραερίου, αντλία με μοτέρ με ελαστικό σωλήνα υγραερίου, μηχανικός ζυγός, κομπρεσέρ υγραερίου και γεννήτρια πετρελαίου, ενενήντα (90) τάπες – πώματα ασφαλείας δεξαμενών, πενήντα έξι (56) οχήματα, διαφόρων τύπων, Ι.Χ.Ε., πολυτελή, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, Ι.Χ.Φ. επικαθήμενων και ρυμουλκών, μοτοσικλέτες, μοτοποδήλατα και «κλαρκ», τέσσερις (4) δεξαμενές υπέργειες κενές περιεχομένου (δύο χωρητικότητας 5.000 λίτρων και δύο χωρητικότητας 500 λίτρων), πλήθος συμβάσεων, ιδιωτικών συμφωνητικών, σφραγίδων άλλων εταιρειών διακίνησης υγραερίου, μεταλλικό όπλο τύπου μπρελόκ – στυλό εκτοξευτήρας βλημάτων, πλήθος κυνηγετικών φυσιγγιών και δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα και δύο (2) πλαστά χαρτονομίσματα αξίας 20 ευρώ και 5 ευρώ.

Κατά την έρευνα σε δύο καταστήματα λιανικής πώλησης, σε σημεία της Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον συνολικά 52 φιάλες υγραερίου επίσης με το λογότυπο επώνυμων εταιρειών.

Η έρευνα και οι έλεγχοι των συναρμοδίων Υπηρεσιών είναι σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να διακριβωθεί το ύψος της ζημιάς σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου από διαφυγόντες φόρους και επιπλέον το εύρος της παράνομης δραστηριοποίησης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις τους.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Απάτη πίσω από... τις πισίνες και την καλή ζωή!