ΕΛΛΑΔΑ

Ζumba®: Γυμναστείτε χορεύοντας!

Ζumba®: Γυμναστείτε χορεύοντας!

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις αίθουσες των γυμναστηρίων με όσους το δοκιμάζουν να γίνονται πιστοί ακόλουθοί του!

της Σίσσυς Γκουρνέλου

Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμαντάκης

Ο λόγος για το πρόγραμμα Ζumba® Fitness που έχει τραβήξει την προσοχή όσων ασχολούνται με την γυμναστική. Και μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό που το εξασκεί να είναι γυναίκες, αυτός όμως που το δημιούργησε είναι άνδρας, ο διεθνούς φήμης πια Alberto Beto Perez.

Χορευτής και χορογράφος στην Κολομβία, ο Beto, μια ημέρα του 1990 ξέχασε τα cd για το μάθημα αεροβικής που δίδασκε και σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τη μουσική που άκουγε στο αμάξι του… Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του Zumba®. Η νέα μουσική που δεν ήταν άλλη από κομμάτια salsa και merengue ενθουσίασε όσους γυμνάζονταν μαζί του και καθιερώθηκε στο μάθημά του! Λίγα χρόνια αργότερα η αερόβια γυμναστική σε συνδυασμό με αυτή τη μουσική «πέρασε» τα σύνορα της Κολομβίας, «κατέκτησε» τις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως ήταν φυσικό με κάποια καθυστέρηση έφτασε και στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, «ήρθε» το 2008 μέσω της πρώτης πιστοποιημένης Zumba® Fitness Instructor στην Ελλάδα, Χρύσας Φραγκοπούλου και όπως και στις υπόλοιπες χώρες έγινε για πολλούς αγαπημένο είδος εκγύμνασης για έναν απλό λόγο: κάνεις γυμναστική χορεύοντας! Συναντήσαμε την Καλλιόπη Σκευοφύλακα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Παν/μίου Αθηνών, ιδιοκτήτρια του Βody Zone Fitness Studio και πιστοποιημένη Zumba® Instructor, η οποία διδάσκει εδώ και τρία χρόνια αυτό το είδος της γυμναστικής.

«Το Zumba® Fitness είναι πρόγραμμα γυμναστικής που άλλαξε τελείως τα δεδομένα στο χώρο του Fitness. Κάποτε επισκέπτονταν τις αίθουσες γυμναστικής μόνο άτομα προχωρημένου επιπέδου και γνώστες της αεροβικής», αναφέρει η Καλλιόπη και προσθέτει: «το Zumba® έδωσε την ευκαιρία και σε άτομα που δεν είχαν εμπειρία στο χώρο της γυμναστικής, να αγαπήσουν το γυμναστήριο και να βάλουν στη ζωή τους την όμορφη συνήθεια της άσκησης».

ZU5

Τι είναι όμως το Zumba® Fitness και σε ποιους απευθύνεται;

«To Zumba® είναι ένα είδος αεροβικής άσκησης η οποία όμως είναι "μεταμφιεσμένη" γυμναστική», απαντάει η ειδικός. «Αυτό σημαίνει πως την ώρα του μαθήματος είμαστε όλοι μια παρέα και είναι σα να συμμετέχουμε όλοι σ’ένα μεγάλο party καθώς γυμναζόμαστε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Εκτός λοιπόν, από την αύξηση της αερόβιας αντοχής-ικανότητας, μας βοηθάει στο να νιώσουμε τόνωση κι ευεξία! Όπως ξέρουμε, σε όλα τα προγράμματα γυμναστικής εκκρίνονται οι ενδορφίνες, όπου ευθύνονται για την ψυχική μας ανάταση και βοηθούν σημαντικά στην αποβολή του stress. Με το Zumba® συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Η δυνατή μουσική, η ελευθερία των κινήσεων και το ευχάριστο κλίμα που επικρατεί στη τάξη, μας κάνει να φεύγουμε από το μάθημα με διάθεση στα ύψη!».

Όσο για το σε ποιους απευθύνεται, σύμφωνα με την κα. Σκευοφύλακα, «το Zumba® Fitness απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες. Μην ξεχνάμε ότι ο δημιουργός του προγράμματος είναι γένους αρσενικού. Συμβουλεύω όποιον άνδρα θέλει να δοκιμάσει να το κάνει χωρίς ενδοιασμούς. Για παιδιά από 5-12 ετών υπάρχει το Zumba® Kids. Άλλα είδη είναι το Zumba® Toning που στοχεύει πιο πολύ στην ενδυνάμωση με ειδικά toning sticks, και το Zumba® Gold που είναι για ευπαθείς ομάδες και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίες».

Σε πόσο χρόνο μπορεί κάποιος να δει αποτελέσματα στο σώμα του;

«Όπως σε κάθε είδος εκγύμνασης, απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δει κάποιος αποτελέσματα. Αυτό εξαρτάται από τη συχνότητα και την ένταση του Zumba® καθώς και από το συνδυασμό άλλων προγραμμάτων ενδυνάμωσης και ισορροπημένης διατροφής», αναφέρει η γυμνάστρια και συνιστά πάντα να αναζητούμε και να εμπιστευόμαστε πιστοποιημένους instructors τους οποίους μπορούμε να «τσεκάρουμε» στο zumba.com.

zu2

Διαβάστε επίσης:

Γυμνάσου! Κάνει καλό στη μνήμη!

Η απόλυτη άσκηση για τέλειους γλουτούς και μηρούς

Καλύτερη υγεία με τρέξιμο ή με περπάτημα;