Έρχονται αλλαγές: Πώς θα επιλέγονται οι διευθυντές στο Δημόσιο

Newsroom Newsroom

Έρχονται αλλαγές: Πώς θα επιλέγονται οι διευθυντές στο Δημόσιο

Γραπτές εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, προφορική συνέντευξη και αξιολόγηση από εξειδικευμένους ιδιώτες συμβούλους περιλαμβάνει το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, το οποίο καταρτίσθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Με τις νέες ρυθμίσεις επιδιώκεται να θεσμοθετηθούν διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την ανάδειξη και επιλογή των Δ.Υ. που θα είναι κάθε φορά οι καταλληλότεροι για την ανάληψη θέσεων ευθύνης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «εισάγονται αξιοκρατικά εργαλεία για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής επιλογής. Στόχος είναι να επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι υπάλληλοι για κάθε συγκεκριμένη διευθυντική θέση. Να εντοπίζονται, δηλαδή, τα δυναμικά χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης».

Το νέο σύστημα συστήματος θα εφαρμοσθεί αρχικά στις δημόσιες υπηρεσίες. Για την επιλογή προϊσταμένων στους ΟΤΑ θα ακολουθήσει νέα μελέτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Το προφίλ θέσης, τα κριτήρια αξιολόγησης, τα αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων και συνέντευξης θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο Διαδίκτυο.

Οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται με τις ίδιες δικλίδες διαφάνειας όπως ακριβώς και οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δίνει ιδιαίτερη σημασία και στη συνέντευξη. Όπως υπογραμμίζεται, «η διεθνής πρακτική και η εμπειρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει ότι μόνο με δομημένη συνέντευξη μπορούν να αξιολογηθούν τα λεγόμενα δυναμικά χαρακτηριστικά υποψηφίων προϊσταμένων. Για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, εισάγονται δύο δικλίδες ασφαλείας: α) η συνέντευξη θα είναι δομημένη, δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος, β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ.

Καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος, επίσης, αποτελεί και το γεγονός ότι στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές. Τα στελέχη αυτά, όπως τονίζει το υπουργείο, θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά. «Αυτή η καινοτομία εισάγεται και για την περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας, αλλά και για να μεταφέρεται σχετική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα στο κράτος» προστίθεται από το υπουργείο.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά με το σχέδιο νόμου: «Βήμα- βήμα χτίζουμε τη νέα δημόσια διοίκηση. Η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων με τους νέους οργανισμούς των υπουργείων ολοκληρώθηκε. Για πρώτη φορά υπάρχει σαφής περιγραφή κάθε θέσης ευθύνης. Με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στοχεύουμε να εντοπίσουμε τους πιο κατάλληλους για καθεμία από τις θέσεις αυτές. Θεσμοθετούμε ένα σύστημα που θα μπορεί να αναδεικνύει με διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα τα πιο άξια και ικανά στελέχη της δημόσιας διοίκησης».

Διαβάστε επίσης:

Σε δημόσια διαβούλευση το σ/ν για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

Θεσσαλονίκη: Διεύρυνση των προϋποθέσεων ώστε να λάβουν το έκτακτο επίδομα ζητούν οι μουσικοί

23:42

Έρευνα: Πώς θα κρατήσεις το ενδιαφέρον στο σεξ σε μία μακροχρόνια σχέση

23:35

Πρόγραμμα βαρεμάρας: Ιδέες για να απασχολήσετε τα παιδιά ηλικίας 1- 3 ετών μέσα στο σπίτι (vids)

23:35

Κορονοϊός - Χλωροκίνη: Είναι η «ραχοκοκκαλιά» της θεραπείας; - Τι αλλάζει με τη χρήση του φαρμάκου

23:30

Τα περίεργα του κορονοϊού: Κρασί και μπύρα με δόσεις - Πού κυκλοφορούν μόνο γυναίκες τις Δευτέρες;

23:22

MasterChef: Η αποτυχημένη παρασκευή και η παρέμβαση του Κουτσόπουλου που τους έσωσε (video)

23:20

Σοκαριστικό τροχαίο για πασίγνωστο ποδοσφαιριστή - «Έσπασε» την καραντίνα (pics)

23:11

Κατερίνα Παπουτσάκη: Τα παιδιά της γκρινιάζουν και εκείνη μαγειρεύει τραγουδώντας!

22:55

Όλοι θέλουμε αυτήν κατάσταση - Μήπως τη θες και εσύ;

22:50

Βίντεο: Φάλαινες-δολοφόνοι κατασπαράζουν φάλαινα μαζί με το μικρό της!

22:49

Κορονοϊός - Κέλλας: Είμαι και πάλι νικητής - Έφτασα στα πρόθυρα διασωλήνωσης

22:40

Έβαλε μία μπανάνα και ένα αυγό στο χώμα - Μόλις δείτε γιατί θα το κάνετε κι εσείς! (vid)

22:38
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved