ΕΛΛΑΔΑ

Δενδροπόταμος: Φάρος αγάπης για τους ανήλικους Ρομά

Δενδροπόταμος: Φάρος αγάπης για τους ανήλικους Ρομά

Μια ζεστή αγκαλιά αγάπης βρίσκουν καθημερινά περίπου 100 παιδιά Ρομά στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, περνώντας από την πόρτα του «Φάρου του Κόσμου».

Μπροστάρης στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ο πατέρας Αθηναγόρας, που έχει βοηθήσει τα παιδιά του Δενδροποτάμου μαζί με τους εθελοντές να γίνουν μια οικογένεια.

«Μεγάλος αριθμός παιδιών από την περιοχή προσέρχονται στο «Φάρο» και απασχολούνται όλη την ημέρα» τόνισε στη Voria.gr η νομική σύμβουλος του Κέντρου και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Εντάξει» Αυγή Βογιατζόγλου. Όπως σημείωσε, «μια βασική βοήθεια είναι ότι τα παιδιά βρίσκουν πρωί, μεσημέρι, βράδυ φαγητό το οποίο ετοιμάζουν οι κυρίες, εθελόντριες του Φάρου, που βρίσκονται δίπλα στα παιδιά με αγάπη και φροντίδα».

Συγκεκριμένα, στις δραστηριότητες του «Φάρου» είναι το ξύπνημα των παιδιών, η μεταφορά τους στο σχολείο, τα γεύματά τους, αλλά και τα φροντιστηριακά μαθήματα, τα μαθήματα μουσικής και ξένων γλωσσών και η άθληση από εθελοντές εκπαιδευτικούς της πόλης. Παράλληλα, κλιμάκια ιατρών θυσιάζουν χρόνο και κόπο παρέχοντας εμβολιασμούς, οφθαλμολογικούς και οδοντιατρικούς ελέγχους και εν γένει ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με την Αυγή Βογιατζόγλου, η οποία βρίσκεται στο «Φάρο» από το 2010 ως εθελόντρια, έχουν αναπτυχθεί πλέον δυνατές σχέσεις με τους ανήλικους Ρομά, οι οποίοι περνούν τις ώρες τους μέσα σε ένα κανονικό σπίτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια παίρνει από το Κέντρο κάποια από τα παιδιά, προκειμένου να βγαίνουν βόλτα στην πόλη. «Δεν στερούνται πλέον τίποτα, σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά. Ο πατέρας Αθηναγόρας έχει κάνει τρομερά άλματα. Έχουν φτάσει έως την Αμερική» τόνισε η 35χρονη Αυγή Βογιατζόγλου, στόχος της οποίας είναι μέσα από την υποψηφιότητά της να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τόσο τον «Φάρο», όσο και τα ανήλικα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι δέκα παιδιά από το Κέντρο, συνοδευόμενα από τον μέντορά τους, τον πατέρα Αθηναγόρα, ταξίδεψαν στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο φεστιβάλ LEGO. Η ομάδα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Θεσσαλονίκης έλαβε τη διάκριση της «έμπνευσης» στις βασικές αξίες (core values) της διοργάνωσης λόγω της πρωτοτυπίας της κατασκευής της και είχε τραβήξει την προσοχή και του κοινωφελούς Ιδρύματος LEGO (LEGO Foundation).

Σε μία περιοχή της Θεσσαλονίκης, τον Δεδροπόταμο, όπου διαθέτει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας και η ζωή δεν είναι τόσο εύκολη για τα ανήλικα παιδιά, υπάρχει ένας «Φάρος» που ρίχνει το φως του στο δρόμο τους για να αποφύγουν τους καθημερινούς σκοπέλους.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Στο σκοτάδι η Θεσσαλονίκη