ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακή εποχή για την Ελληνική Αστυνομία

Ψηφιακή εποχή για την Ελληνική Αστυνομία

Στην ψηφιακή εποχή περνά η ΕΛ.ΑΣ., η οποία εξοπλίζεται με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα και αποκτά Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.).

Ο υπουργός Νίκος Δένδιας τόνισε χθες ότι πρόκειται για «συνολική μεταρρύθμιση», η οποία θα βάλει «τέλος στον απίστευτο εσωτερικό «χαρτοπόλεμο» μετάδοσης των πληροφοριών μέσα στο Σώμα».

Οι αστυνομικοί θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους tablets, 3G διασύνδεση, χάρτες, «έξυπνα» περιπολικά και μετάδοση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Το Κέντρο εδρεύει στο Αρχηγείο στην Κατεχάκη και κατέχει κομβικό ρόλο στην παρακολούθηση και την ανάλυση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και θα δύναται να μεταβιβάζει τις πληροφορίες άμεσα σε Λιμενικό, Frontex κι άλλες υπηρεσίες.

Μέσω τηλεδιάσκεψης με τα Περιφερειακά Κέντρα σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο θα συντονίζονται οι επιχειρήσεις και θα υπάρχει απευθείας εικόνα από τα σύνορα στον Εβρο. Το 2015 θα επεκταθεί και στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Την ίδια στιγμή, το αστυνομικό τμήμα μεταφέρεται ψηφιακά στο περιπολικό της Αστυνομίας. 800 περιπολικά έχουν υπολογιστές και 200 tablets και ο αστυνομικός θα μπορεί να δει τα στοιχεία του ελεγχόμενου, την ταυτότητα, αν απασχολεί τις Αρχές, αν καταζητείται, αν έχει χρέη ή εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

Σταδιακά θα ενταχθεί και το σύστημα ανίχνευσης κλεμμένων αυτοκινήτων και μακροπρόθεσμα οι αστυνομικοί θα εξοπλιστούν με το ηλεκτρονικό δακτυλοσκοπικό σύστημα ταυτοποίησης, το οποίο θα συγκρίνει το αποτύπωμα του υπόπτου με τις βάσεις δεδομένων και θα δίνει τάχιστα αποτέλεσμα. Ακόμα μία πρωτοπορία είναι το σύστημα C.O.P., μέσω του οποίου θα στέλνεται στο tablet του αστυνομικού το χαρτογραφικό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Σκότωσε τη φίλη του και κοιμόταν με το άψυχο σε αποσύνθεση κορμί της 40 μέρες

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων