ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος στους δωρεάν παιδικούς σταθμούς;

Τέλος στους δωρεάν παιδικούς σταθμούς;

Κομισιόν: Γονείς βάλτε το χέρι στην τσέπη ακόμα και αν είστε άνεργοι- «Συναγερμός» στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για τον κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης των δήμων από το ΕΣΠΑ

«Μαύρο» φθινόπωρο φαίνεται πως θα περάσουν χιλιάδες γονείς, οι οποίοι έχουν μικρά παιδιά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να βάλει τέλος στη δωρεάν φιλοξενία νηπίων και βρεφών σε παιδικούς σταθμούς, μέσω ΕΣΠΑ. Μάλιστα, επιμένει ζητάει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μία έστω και συμβολική οικονομική συμμετοχή των γονέων, ακόμη κι αν είναι άνεργοι.

Το επιτακτικό αίτημα της Επιτροπής αποκαλύφθηκε κατά τα διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) δια του αρμοδίου προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και δημάρχου Νεάπολης –Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Ο κ. Δανιηλίδης, με τον οποίο συμφώνησαν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι, χαρακτήρισε λάθος ένα τέτοιο μέτρο, καθώς αφορά γονείς οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είναι άνεργοι και διαβιούν στα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η ΚΕΔΕ έχει χαρακτηρίσει επιτακτική την ανάγκη να συνεχισθεί το πρόγραμμα στην ερχόμενη σχολική χρονιά και διεκδικεί τη διάθεση ποσού 250.000.000 ευρώ αφενός για να καλυφθούν «οι χιλιάδες επιπλέον αιτήσεις που θα υπάρξουν λόγω της κρίσης, αφετέρου για να διορθωθούν οι μεγάλες μειώσεις που υπήρξαν στις τιμές των κουπονιών».

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα αίτησης έχουν διάφορες κατηγορίες γονέων με παιδιά σε προσχολική ηλικία οι οποίες μοριοδοτούνται ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Από τη στιγμή που η αίτηση του γονέα γίνεται δεκτή, εκείνος δικαιούται ένα «κουπόνι» μέσω του οποίου καλύπτεται –δωρεάν έως τώρα- η συμμετοχή του παιδιού στο πρόγραμμα φιλοξενίας του παιδικού σταθμού. Όμως, πλέον, όπως ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης, οι ευρωπαϊκές αρχές μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ζητούν επιτακτικά να συμβάλουν έστω και με ένα μικρό ποσό οι γονείς (πχ. 20-40 ευρώ το μήνα) επικαλούμενοι «λόγους λειτουργικότητας και ανταποδοτικότητας του συστήματος).

Διαβάστε επίσης:

«Ξέμειναν» από φρέσκο γάλα οι παιδικοί σταθμοί στη Λάρισα

Απεργία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων