ΕΛΛΑΔΑ

Παιδόφιλοι: Ζουν ανάμεσα μας!

Παιδόφιλοι: Ζουν ανάμεσα μας!

Σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες σε ποσοστό 66% ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων τους – Συγκλονιστική η διαπίστωση ότι δεν μετανιώνουν για τις πράξεις τους

Παντρεμένοι, συνήθως και με παιδιά, προτιμούν να εργάζονται ακόμη και ως εθελοντές σε τομείς που τους δίνεται η ευκαιρία να έχουν άμεση συναναστροφή με ανήλικα. Σε ποσοστό 66% ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον του ανήλικου θύματός τους ή απλά είναι γνωστοί. Και το κυριότερο: δε μετανιώνουν για τις πράξεις τους!

Αυτά είναι μερικά από τα συγκλονιστικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ ενός παιδόφιλου και έχουν καταγραφεί από πανεπιστημιακές έρευνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα συλλήψεις παιδόφιλων στη χώρα μας, τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Αστυνομία και την επεξεργασία τους που έχει γίνει από ειδικούς επιστήμονες (Ερευνα Παιδοφιλία/Δράκου Δάφνη/Πανεπιστήμιο Αιγαίου):

-Οι περισσότεροι παιδόφιλοι βρίσκονται ηλικιακά μεταξύ των 20 και των 50 ετών.

-Έχουν μεγάλη υπομονή και δεξιότητα στο να χρησιμοποιούν την εξουσία και τη δύναμη του ενήλικα για να πείσουν ή να εξαναγκάσουν ένα παιδί να συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες.

-Είναι άτομα όλων των κοινωνικών τάξεων

-Είναι ετερόφυλοι

-Έχουν αίσθημα εκδίκησης απέναντι στην κοινωνία -Πολλές φορές στην ψυχοπαθολογική τους σύνθεση συνυπάρχουν και άλλες διαστροφές όπως η ηδονοβλεψία, η επιδειξιομανία και ο σαδισμός -Πάνω από τα 2/3 των δραστών αυτών έχουν κακοποιηθεί στην παιδική τους ηλικία.

Οι πρόσφατες συλλήψεις παιδόφιλων που έβλεπαν ζωντανά βιασμούς παιδιών και σκληρό πορνογραφικό υλικό έφεραν ξανά στην επιφάνεια ένα θέμα – μάστιγα για την εποχή που ζούμε. Ένα από τα βασικά ερωτήματα των περισσοτέρων γονέων είναι το «Πώς μπορούμε να διακρίνουμε «περίεργα σημάδια» συμπεριφορών σε ενήλικες που να μας βάλουν σε υποψίες;».

Ένα από τα σοκαριστικά στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζουμε είναι το εξής: «Οι παιδόφιλοι δεν έχουν συναίσθηση για τα θύματά τους και δε μετανοούν για τις πράξεις τους».

Επιπλέον: «Οι παιδόφιλοι αντιδρούν άσχημα σε οποιαδήποτε απόρριψη από το θύμα τους. Γίνονται ιδιαιτέρως εκδικητικοί προκειμένου να καταστρέψουν την αιτία της ματαίωσης των σχεδίων τους και οποιαδήποτε μορφή αντίστασης».

Από τις οδηγίες που έχουν δοθεί προσφάτως και από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγειονομικού προκύπτουν και τα εξής παράλληλα στοιχεία του βασικού προφίλ ενός παιδόφιλου:

-Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της συντρόφου του παρά για την ίδια (στην περίπτωση μονογονεϊκών οικογενειών) -Είναι παντρεμένος αλλά πιο εκδηλωτικός προς τα παιδιά του απ’ ότι στη σύζυγό του -Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει σύντροφο.

-Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ’ ότι με άτομα της ηλικίας του.

Σύμφωνα τώρα με διεθνής μελέτες, ένας παιδόφιλος γνωρίζει άριστα πώς να κρύβει την επιθετική του συμπεριφορά.

-Σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι ο παιδόφιλος γνωρίζει το παιδί μέσα από το σχολείο, από κάποιο εξωσχολική του δραστηριότητα, είναι γείτονας, δάσκαλος, προπονητής ή ακόμη και μπέϊμπι σίτερ! Επιπλέον: «Μέλη της οικογένειας όπως πατεράδες, παππούδες, θείοι, ξαδέλφια ή θετοί γονείς έχει αποδειχθεί ότι έχουν εμφανίσει τέτοιες τερατώδεις συμπεριφορές». Μέσω της διαδικασίας που ορίζεται με τον διεθνή όρο: «grooming» ο παιδόφιλος προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνον του παιδιού, αλλά πολλές φορές και του γονέα στην περίπτωση, βέβαια, που κινείται στο περιβάλλον του παιδιού.

Γεγονός είναι ότι απόλυτοι κανόνες δεν μπορούν να υπάρξουν πλην ενός: «Ακούμε πάντα αυτά που έχουν να μας πουν τα παιδιά μας και βλέπουμε πάντα πίσω από... τις λέξεις τους».

Διαβάστε επίσης:

Παιδική πορνογραφία: Ανατριχίλα και αποτροπιασμός