ΕΛΛΑΔΑ

Δήμαρχος Κω: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τους μετανάστες

Δήμαρχος Κω: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τους μετανάστες

Τις έντονες διαφωνίες του για τη δημιουργία στο νησί μόνιμου κέντρου φιλοξενίας και παραμονής μεταναστών και προσφύγων, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο δήμος Κω.

Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, αναφερόμενος στα σημερινά επεισόδια που προκάλεσαν μετανάστες έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Κω, «εγκλωβίζοντας» στο κτήριο τους αστυνομικούς και κλείνοντας τον κεντρικό δρόμο του νησιού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

" Τα σημερινά επεισόδια και όσα έχουν προηγηθεί είναι μόνο η αρχή. Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Όταν είπα ότι οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ότι θα χυθεί αίμα, κατηγορήθηκα ότι κινδυνολογώ. Δεν κινδυνολογώ, προειδοποιώ και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.

Σήμερα εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι εκλαμβάνουν την απουσία του Κράτους ως αδυναμία, εγκλώβισαν τους αστυνομικούς στο κτήριο και έκλεισαν το δρόμο, δημιουργώντας εικόνες και συνθήκες που ποτέ δεν είχαμε ξαναζήσει.Υπάρχει ανάγκη μόνιμης εγκατάστασης ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στην Κω. Σε μόνιμη βάση και μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Το ζήτησα από την πρώτη στιγμή. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η διαδικασία ταυτοποίησης δεν μπορεί να γίνει στην Αστυνομική Διεύθυνση στην Κω. Είναι αδύνατον να ταυτοποιηθούν 3 και 4 χιλιάδες. Προειδοποιώ για μία ακόμα φορά ότι οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.''

Σχολιάζοντας σχετική ανακοίνωση του διευθυντή της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του ΥΠΕΣ Π. Νίκα, ο δήμος Κω εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει και τα εξής, μεταξύ άλλων:

«Ένας υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Νίκας, δηλώνει ότι έχει ήδη βρεθεί χώρος για τη δημιουργία μόνιμου κέντρου παραμονής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω. Προφανώς δεν θεωρούν κάποιοι σκόπιμο να ενημερώσουν ούτε το δήμο Κω αλλά ούτε και τους πολίτες της Κω. Αποφασίζουν αυτοί για το νησί μας και επιχειρούν να μας επιβάλλουν τετελεσμένα. Αυτοί που αποφασίζουν χωρίς εμάς, να μην υπολογίζουν σε εμάς. Ο δήμαρχος Κω έχει θέσει συγκεκριμένα ζητήματα και ερωτήματα για τη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής, έχει ζητήσει συγκεκριμένες εγγυήσεις».

Σχετικές ειδήσεις