ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη» φώναξαν χιλιάδες Αθηναίοι (photos)

«Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη» φώναξαν χιλιάδες Αθηναίοι (photos)

Χιλιάδες πολίτες της Αθήνας ένωσαν με τον πλέον δυναμικό τρόπο τη φωνή τους με τα εκατομμύρια των πολιτών σε 2.300 πόλεις από 190 χώρες του κόσμου, προκειμένου να πείσουν τους πολιτικούς ηγέτες να καταλήξουν σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι (COP 21) που θα ξεκινήσει αύριo 30/11/2015, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Κρατώντας πλακάτ, με σφυρίχτρες και συνθήματα, και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκε από το πρωί της Κυριακής στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και «περπάτησε ενωμένος για το Κλίμα», μέσα από την Πλάκα, μέχρι το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου ζήτησε την άμεση λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις WWF, Greenpeace και Avaaz, οι οποίες συντόνισαν, μεταξύ άλλων, τις δράσεις και στην ελληνική πρωτεύουσα, βασικά ζητούμενα είναι το αν θα κατορθώσουμε να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 20C σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, μέχρι το τέλος του αιώνα.Το αν θα καταστεί εφικτή η κινητοποίηση κεφάλαια ύψους 100 δις δολαρίων από το 2020 για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το αν θα υπάρξει ουσιαστική δέσμευση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι η βασική αιτία εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με ταυτόχρονη αποφασιστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, αλλά και η δημιουργία ενός διαφανή μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής των δεσμεύσεων της συμφωνίας.

«Η χώρα μας μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου αναμένεται να χτυπηθεί έντονα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: Θα επηρεαστεί η γεωργία, ο τουρισμός, όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες. Θα έχουμε σοβαρή αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών, και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του WWF κ. Δημήτρης Καραβέλλας.

«Δώσαμε ένα πολύ δυναμικό μήνυμα και από την Αθήνα, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου μία δυνατή συμφωνία η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή με γενναίες αλλά απαραίτητες αποφάσεις από τους πολιτικούς ηγέτες», επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας: «Δε λείπει η επιστημονική γνώση από τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Λείπει η πολιτική βούληση και η συνεννόηση μεταξύ των κρατών». «Μιλάμε για το πώς η χώρα μας και ο πλανήτης θα οδηγηθούν σε απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σε ευρείας κλίμακας διείσδυση ΑΠΕ, εφαρμογή μεγάλων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας» ανέφερε, και επεσήμανε παράλληλα, την ανάγκη δράσεων προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Καραβέλλας αναμένει μία δυνατή παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι, καθώς όπως είπε, «χρειάζεται να αλλάξει ρότα στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, καθώς έχει ξεχάσει τις ΑΠΕ, ταυτόχρονα δρομολογεί λιγνιτικούς σταθμούς, ενώ εμμένει στο απαρχαιωμένο μοντέλο των ορυκτών καυσίμων».

«Ήταν μία θετική έκπληξη η κινητοποίηση της Αθήνας. Χιλιάδες κόσμου έστειλαν ένα μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, στο όνομα των συμπολιτών μας στο Παρίσι, όπου για λόγους ασφαλείας απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις» δήλωσε ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Μετά τη συμφωνία, τα βήματα πρέπει να συνεχιστούν. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα γίνει η στροφή στην απανθρακοποίηση της οικονομίας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, για μία αποδοτικότερη οικονομία». Όπως δήλωσε, οι Έλληνες, σε περιβαλλοντικά ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, δείχνουν πολύ έντονο ενδιαφέρον, ωστόσο παρατήρησε σημαντική αδυναμία της κυβέρνησης σε ζητήματα περιβάλλοντος: «Ο λιγνιτικός σταθμός στην Πτολαιμαΐδα, η επιμονή και η ταχύτητα που προχωράει ο πετρελαϊκός σταθμός στη Ρόδο, η δέσμευση για 18 νέους πετρελαϊκούς σταθμούς σε νησιά, αποδεικνύουν ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας ότι «αν οι ηγέτες δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα πιέσουν οι πολίτες γι΄ αυτό».

«Καταφέραμε και στην Αθήνα να εμπνεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους να κατεβούν στους δρόμους, σε μία εποχή που οι διαδηλώσεις και οι πορείες έχουν χάσει την δυναμική τους», δήλωσε η Μαρία Χατζησάββα, μέλος του Avaaz. «Σε μία εποχή που οι πολίτες έχουν κουραστεί να κάνουν προσπάθειες, χωρίς αποτέλεσμα, η μαζικότητα της σημερινής δράσης για το κλίμα, μας εξέπληξε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, απευθυνόμενη προς τις πολιτικές ηγεσίες δήλωσε: «Αλλάξτε πορεία. Κινηθείτε, γιατί ο πλανήτης καταστρέφεται. Όλα εξαρτώνται από τους πολίτες, γι΄ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία να ενώνουμε τις δυνάμεις μας γι΄ αυτό τον σκοπό».

Σχετικές ειδήσεις