ΕΛΛΑΔΑ

Πώς βρέθηκαν στην Κύπρο τα εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας

Πώς βρέθηκαν στην Κύπρο τα εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας
Τίνος ήταν τα εμπορευματοκιβώτια...

Τίνος ήταν τα εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας που εξεράγησαν το πρωί στην Κύπρο; Γιατί και με ποιο τρόπο βρέθηκαν εκεί; Τα ερωτήματα πολλά και ζητούν απαντήσεις.

Η ιστορία των εμπορευματοκιβωτίων ξεκινάει από το 2009. Τότε, κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, με επίκληση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην κατάσχεση του φορτίου του ρωσικών συμφερόντων πλοίου, υπό κυπριακή σημαία, ''Μόντσιεργκοσκ''.

Το πλοίο μετέφερε φορτίο με ιρανικά πυρομαχικά και είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Ιράν Μπαντάρ Αμπας, με προορισμό τη Συρία.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες και προέρχονται από τα αρχεία των wikileaks, φέρουν τις ΗΠΑ να άσκησαν, τότε, αφόρητες πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να ζητήσει από τον καπετάνιο του πλοίου να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού και εκεί να τεθεί σε περιορισμό.

Το πλοίο παρέμεινε στο λιμάνι για αρκετές ημέρες. Ύστερα από νηοψίες και έρευνες, πολλών ημερών, το φορτίο του πλοίου, στις 13 Φεβρουαρίου 2009, εκφορτώθηκε στο κυπριακό έδαφος και μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης".