ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας Ελλάδας και Σκοπίων για το προσφυγικό

Συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας Ελλάδας και Σκοπίων για το προσφυγικό

Θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο επίσημης συνάντησης εργασίας που είχε στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, με τον ομόλογό του, αρχηγό της Αστυνομίας των Σκοπίων, Goranco Savovski.

Συνοδευόμενοι από αντιπροσωπείες ανώτατων αξιωματικών που προΐστανται ή εποπτεύουν υπηρεσίες και περιοχές, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο της αστυνομικής συνεργασίας των δύο χωρών, οι δύο Αρχηγοί επιβεβαίωσαν το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας, αναδεικνύοντας την κοινή βούληση για περαιτέρω βελτίωση και ενδυνάμωση της διμερούς αστυνομικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία εκτιμάται ως «ιδιαίτερα εποικοδομητική», κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία οι δύο πλευρές αναμένεται να αξιοποιήσουν με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των ζητημάτων που τέθηκαν.

Εκτός από το προσφυγικό, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως στην εδραίωση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας - Σκοπίων στο πεδίο της αστυνομικής συνεργασίας, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως στους τομείς της διακίνησης ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων και του διασυνοριακού εγκλήματος, ενώ αναφορά έγινε στη δυνατότητα παροχής από πλευράς ΕΛ.ΑΣ. τεχνογνωσίας και εκπαιδεύσεων στο αστυνομικό προσωπικό της γείτονας χώρας.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, η προϊσταμένη επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο προϊστάμενος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, ταξίαρχος Θωμάς Σάνδρος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου, αστυνομικός διευθυντής Δημήτριος Μάλλιος και ο Αστυνομικός Σύνδεσμος της Ελλάδας στα Σκόπια. Εξάλλου, από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών παρευρέθηκε ο Σύμβουλος Πρεσβείας Α' της Γ4 Διεύθυνσης Δικαιοσύνης - Εσωτερικών Υποθέσεων - Schengen Ιωάννης Πεδιώτης.

Από την πλευρά των Σκοπίων συμμετείχαν ο επικεφαλής των Κεντρικών Αστυνομικών Υπηρεσιών της χώρας Goran Gjorgjievski, ο επικεφαλής της Συνοριοφυλακής Marinko Kochovski, ο επικεφαλής αστυνομικός σύμβουλος για θέματα Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας Boris Palcheski και η επικεφαλής του Γραφείου Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών θεμάτων των Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη Maja Apostolova.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων για τη συνάντηση των Αρχηγών

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση που είχαν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο αρχηγός της αστυνομίας των Σκοπίων Γκοράντσε Σάβοβσκι εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων(στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της χώρας).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνάντηση, η οποία ήταν η πρώτη μεταξύ των αστυνομικών διευθυντών των δύο χωρών, κρίνεται σημαντική, καθώς αποτελεί μία ευκαιρία για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με αυτήν, όπως και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο αστυνομιών των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομιών των δύο χωρών βελτιώθηκε σημαντικά από τον Αύγουστο του 2015, μετά και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξαν τα Σκόπια στα σύνορά της με την Ελλάδα, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Σχετικές ειδήσεις