ΕΛΛΑΔΑ

Διψήφιος και πάλι ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων από την Τουρκία - Πάνω από 53.600 οι εγκλωβισμένοι

Διψήφιος και πάλι ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων από την Τουρκία - Πάνω από 53.600 οι εγκλωβισμένοι

Για μια ακόμα ημέρα, παραμένουν χαμηλά τα επίπεδα των προσφυγικών ροών στη χώρα. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 53.600 είναι οι εγκλωβισμένοι στην Επικράτεια, πρόσφυγες και μετανάστες.

Από χθες Πέμπτη (14/04) μέχρι και σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου αποβιβάσθηκαν μόνο 74 μετανάστες και πρόσφυγες. Από αυτούς, 73 αποβιβάστηκαν στη Μυτιλήνη, ένας στη Χίο και κανένας στη Σάμο.

Η Αστυνομία αναφέρει ότι στα νησιά του βορείου Αιγαίου και με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, βρίσκονται 417 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, 190 στη Σάμο και 13 στη Χίο. Στο σύνολό τους, διαμένουν σε δομές εκτός hot spot.

Σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα hot spot των τριών νησιών, έχουν καταγραφεί: Σε αυτό της Μόριας 3.725, στη Χίο 1.810 και στη Σάμο 530. Στα παραπάνω στοιχεία των hot spot συμπεριλαμβάνονται 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και περίπου 1500 που διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τη νεότερη καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου για την Αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται σήμερα Παρασκευή στη χώρα, φτάνει τους 53.666.

Αναλυτικότερα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καταγράφηκαν 7.216 πρόσφυγες και μετανάστες, στην Αττική βρίσκονται συνολικά 14.795 πρόσφυγες και μετανάστες (3.770 άτομα στον Πειραιά), στην κεντρική Ελλάδα καταμετρήθηκαν 2.048 πρόσφυγες, στη βόρεια Ελλάδα 29.269 και ειδικότερα στον καταυλισμό της Ειδομένης 10.392.

Δείτε ΕΔΩ τις προσφυγικές ροές σήμερα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης πλαστών εγγράφων

Το Λιμεναρχείο Χίου κατάφερε να εξαρθρώσει κύκλωμα διακίνησης πλαστών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες από τα πολλά που φαίνεται πως λειτουργούν πλέον στα νησιά του βορείου Αιγαίου με θύματα τους εγκλωβισμένους στα hot spot από τη Συμφωνία ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, αιτούντες άσυλο. Το κύκλωμα διακινούσε δελτία αλλοδαπού αιτήσαντος ασύλου, με τα οποία οι κάτοχοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν εκτός νησιού χωρίς προβλήματα.

Οι λιμενικοί συνέλαβαν τρεις Πακιστανούς. Ο πρώτος συνελήφθη την Πέμπτη τα ξημερώματα στο λιμάνι κατά την άφιξή του με το πλοίο από Πειραιά και φέρεται να μετέφερε την «παραγγελία» των δελτίων. Ο δεύτερος συνελήφθη χθες το μεσημέρι και είχε τον ρόλο του παραλήπτη στη Χίο, που θα προμήθευε τα πλαστά δελτία σε οικεία του πρόσωπα. Και ο τρίτος φέρεται πως είναι εκ των τριών, που θα χρησιμοποιούσε ένα από τα παραγγελθέντα δελτία. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατείχε και αρκετές φωτογραφίες προς αποστολή, προκειμένου να αναπαραχθούν και άλλα δελτία.

Σχετικές ειδήσεις