ΕΛΛΑΔΑ

Ο δωδεκάλογος που θα σας σώσει από ένα τροχαίο ατύχημα

Ο δωδεκάλογος που θα σας σώσει από ένα τροχαίο ατύχημα

Με αφορμή τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα όπου σημειώνονται μεγάλες μετακινήσεις εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ) εξέδωσαν έναν οδηγό για την ασφαλή οδήγηση.

Η Ελλάδα, βάσει των στοιχείων της Eurostat για τα θανατηφόρα τροχαία, κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη Ρουμανία και τη Λιθουανία.

Στη χώρα μας τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών και τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν καταγραφεί 2 εκατομμύρια τραυματίες και 120.000 νεκροί.

Ο οδηγός για την ασφαλή οδήγηση, βασίζεται σε έναν δωδεκάλογο για την πρόληψη των τροχαίων:

1. Να γίνεται χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες.
2. Να γίνεται πάντα χρήση κράνους και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές).
3. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.
4. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.
5. Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).
6. Να μη γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών. Αν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε τον οδηγό της παρέας που δεν πίνει για να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι.
7. Προσοχή: Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.
8. Πριν από το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκειά του πρέπει να κάνουμε κάθε 2-3 ώρες στάσεις για ξεκούραση ή ξεμούδιασμα.
9. Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά ή οι συνεπιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς - οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία κυρίως σε μεγάλες διαδρομές να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται
10. Να μη χρησιμοποιείται η Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).
11. Αυστηρή τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας. (ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι παραβίαση του stop, του κόκκινου σήματος κ.λ.π)
12. ΠΡΟΣΟΧΗ στην προσπέραση των αυτοκινήτων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων