ΕΛΛΑΔΑ

Νέα… λυπητερή: Έρχονται «ραβασάκια» σε 12.000 αγρότες για επιστροφές από το «πακέτο Χατζηγάκη»

Νέα… λυπητερή: Έρχονται «ραβασάκια» σε 12.000 αγρότες για επιστροφές από το «πακέτο Χατζηγάκη»

Το χέρι στην τσέπη θα βάλουν σχεδόν 12.000 που εισέπραξαν τη διετία 2008- 2009 αποζημιώσεις στα πλαίσια του «πακέτου Χατζηγάκη».

Οι αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ως «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» τις αποζημιώσεις αυτές.

Οι πρώτες επιστροφές θα αφορούν σε όσους έλαβαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ ενώ συνολικά η πρώτη δόση προς το Ελληνικό Δημόσιο θα αγγίξει τα 40 εκατ. ευρώ.

Από την ανάκτηση, θα εξαιρεθούν μόνο 48.000 παραγωγοί που εν τω μεταξύ απεβίωσαν, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό, το ποσό αυτό να ζητηθεί να καλύψουν οι εν ζωή αγρότες, γεγονός που θα σημάνει πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Υπό εξέταση παραμένει ο τρόπος ανάκτησης καθώς υπάρχει περίπτωση τα ποσά αυτά, να κληθούν να επιστρέψουν οι αγρότες τμηματικά αλλά και μέσω της ενιαίας ενίσχυσης.

Πρόσφατα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά για τις ανακτήσεις από τη στιγμή που υπήρξε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευε με πρόστιμα και καταλογισμούς, δηλαδή, κάθε μέρα και νέο πρόστιμο.

«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ανακτήσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα γιατί αν δεν ανακτηθούν, η Ευρωπαϊκή επιτροπή σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κινήσει διαδικασίες που δεν θα δίνουν τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να συνεχιστούν οι νέες ενισχύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως και να έχει πάντως, το θέμα των ανακτήσεων έχει… ανάψει φωτιές στον αγροτικό κόσμο, εκπρόσωποι του οποίου κάνουν λόγο για νέα «αιτία πολέμου» με την κυβέρνηση και πως αν συμβεί αυτό θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι αγρότες μετά και τη νέα "φορολαίλαπα".