ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή: Θέλετε να ταξιδέψετε με πλοίο Πέμπτη και Παρασκευή; Διαβάστε για να μην ταλαιπωρηθείτε

Προσοχή: Θέλετε να ταξιδέψετε με πλοίο Πέμπτη και Παρασκευή; Διαβάστε για να μην ταλαιπωρηθείτε

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία από σήμερα, Πέμπτη (22/09/2016) έως και τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (24/09/2016) στα λιμάνια όλης της χώρας, λόγω της σαρανταοκτάωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των ναυτεργατών θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο, με τις νέες ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου και του Νόμου 4387/2016 για το ασφαλιστικό».

«Οι επερχόμενες "απορυθμίσεις" και οι επανυπολογισμοί των συντάξεων δεν στοχεύουν στη δήθεν βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του Κράτους, αλλά στην κυριολεξία σκοπεύουν στην ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, κύριων και επικουρικών».

«Σε αγαστή συνεργασία με τους εφοπλιστές ο υπουργός Ναυτιλίας»

Η ΠΝΟ κάνει λόγο και για «μεγαλόστομες δηλώσεις» του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για «δήθεν άνοιγμα δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας για τους ναυτεργάτες στην ποντοπόρο ναυτιλία, εφόσον η ΠΝΟ αποδεχθεί την υπογραφή νέας Συλλογικής Εργασίας με "ρεαλιστικούς όρους", δηλαδή θα καταργούνται τα όσα μέχρι σήμερα με αγώνες και προσπάθειες ετών κατακτηθήκαν, με την καθιέρωση μισθών πείνας τριτοκοσμικών χωρών με σημαίες ευκαιρίας».

Και υπογραμμίζει: «Δυστυχώς πρόθυμος και ένθερμος υποστηρικτής των δηλώσεων και επιδιώξεων αυτών της πλοιοκτησίας ο κ. υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τους εφοπλιστές, όχι μόνον ευθέως υποστηρίζει, αλλά και συγχαίρει τέτοιου είδους "πρωτοβουλίες", με πλήρη γνώση του τί πραγματικά επιδιώκουν οι εφοπλιστές, αγνοώντας και αυτή την ίδια τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 2006 (MLC), η οποία και ρητά απαγορεύει την οποιαδήποτε μείωση των κεκτημένων των ναυτικών».

«Για τη διοίκηση της ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία που την αποτελούν δεν τέθηκε ποτέ και δεν τίθεται, και ούτε βέβαια θα τεθεί, κανένα απολύτως θέμα διαπραγμάτευσης για μείωση των όσων ορίζουν οι ΣΣΕ του κλάδου. Αντίθετα, πάγια επιδίωξη είναι η αύξηση των αμοιβών και η αναπλήρωση των μέχρι σήμερα απωλειών από τους εργασιακοκτόνους νόμους των μνημονίων», καταλήγει στη σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για τα «στραβά μάτια» της κυβέρνησης απέναντι στους εφοπλιστές