ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός τώρα LIVE: Δείτε πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

Σεισμός τώρα LIVE: Δείτε πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

Σεισμός τώρα: Δείτε τι καταγράφουν LIVE οι σεισμογράφοι στην Ελλάδα - O πιο πρόσφατος σεισμός στην Ελλάδα έγινε σήμερα 29/09/2017 στις 07:20, 2.4 R, 14 χλμ Ανατολικά της Ναυπάκτου.

Πονοκέφαλος και προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική επιστημονική κοινότητα για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο.

Τα Ρίχτερ που πρόσφατα «ταρακούνησαν» τη Δυτική Μακεδονία για τα καλά, τρομοκράτησαν τους κατοίκους της καθώς σημειώθηκαν τέσσερις σεισμοί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκε σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα γύρω από την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας στο νομό Φλώρινας καθώς και στο Μεσόβουνο Εορδαίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Δεν είναι τυχαίο ότι οι καθηγητές Παναγιώτης Καρύδης και ο Ευθύμιος Λέκκας, μετέβησαν πριν από λίγες μέρες στο Μεξικό με σκοπό να μελετήσουν το νέο ξύπνημα του Εγκέλαδου στην κεντρική Αμερική. Λίγο πριν την αναχώρηση τους, μίλησαν στο STAR για την κατάσταση των ελληνικών δημόσιων κτηρίων, σε περίπτωση - ο μη γένοιτο - σεισμού.

Επειδή ζούμε στην πιο σεισμογενή γωνιά της Ευρώπης, η κάθε εμφάνιση του Εγκέλαδου είναι λογικό να προκαλεί ανησυχίες και ερωτήματα για την αντισεισμική μας θωράκιση και την κατάσταση των κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και είναι χώροι συνάθροισης πολλών ατόμων, από σχολεία και νοσοκομεία μέχρι υπουργεία.

Βέβαια, τα προβλήματα δεν λείπουν, καθώς σύμφωνα με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, από τα περίπου 80.000 δημόσια κτίρια, σε ολόκληρη την χώρα, έχουν ελεγχθεί μόλις τα 16.000!

Ο πρόσφατα σεισμός στη Νότια Ιταλία, με 4,1 ρίχτερ και μόλις 1,5 χιλιόμετρο εστιακό βάθος, αλλά και ο σεισμός στο Μεξικό, με 7,1 ρίχτερ, στα 50 χιλιόμετρα βάθος, όπως λένε οι ειδικοί, έχουν εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα στα κτίρια.

Η συμπεριφορά των κτηρίων με τόσο ισχυρούς σεισμούς θα είναι το αντικείμενο της μελέτης των Ελλήνων επιστημόνων...

Να σημειώσουμε ότι με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα, ψυχραιμια συνιστά στους πολίτες ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Δρακάτος, όσον αφορά στις προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, ακόμα και 7 Ρίχτερ, που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα συνάδελφοί του σεισμολόγοι.

Δείτε LIVE τι καταγράφει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

Ο κ. Δρακάτος τόνισε πως θα πρέπει ο κόσμος να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις Αρχών και Φορέων και όχι να ακούει κάθε σεισμολόγο που εκφράζει μια προσωπική άποψη. Και αυτό γιατί είναι πιθανό να είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο που την εκφράζει είναι σε κάποια σημαντική θέση.

seismostora

Δείτε LIVE τι καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο τις τελευταίες 48 ώρες)

Ειδικότερα, ο Γιώργος Δρακάτος σημείωσε: «Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή με πολύ υψηλή σεισμικότητα άρα ο κόσμος είναι προετοιμασμένος, χρειάζεται ψυχραιμία και να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις. Δε χρειάζεται να ακούει διάφορα πράγματα που διατυπώνονται από τον καθέναν. Υπάρχουν επίσημες αρχές και δεν εννοώ μόνο το Αστεροσκοπείο, υπάρχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, κρατικοί φορείς, Περιφέρειες κλπ. Σε κάθε επιστημονική κοινότητα, ο καθένας από εμάς δικαιούται να έχει μια επιστημονική άποψη. Εγώ μιλάω μόνο για τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι διαφορετικό πράγμα σαν επιστήμονας να διατυπώσω την άποψή μου την προσωπική και διαφορετικό να υπάρχει μια επίσημη άποψη ενός οργανισμού. Αυτό που προτείνω στον κόσμο είναι να ακούει επίσημες ανακοινώσεις και όχι τι λέει ο κάθε “Δρακάτος”, γιατί μπορεί να είναι και δύο διαφορετικά πράγματα. Στην επίσημη ανακοίνωση υπάρχει μια συνεκτίμηση όλων των επιστημόνων του Ινστιτούτου. Μπορεί κάποιος από εμάς να έχει μια άλλη άποψη, η οποία επιστημονικά να είναι απόλυτα σεβαστή, όμως δεν είναι επίσημη άποψη».

«Βόμβα» Τσελέντη: «Περιμένουμε μεγάλο σεισμό σε δύο περιοχές της Ελλάδας - Έχουμε ενημερώσει»

Δείτε ΕΔΩ τους πιο φονικούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τους σεισμούς στην Ελλάδα