Νέα εντυπωσιακά ευρήματα στο ιστορικό ναυάγιο «Μέντωρ» στα Κύθηρα (pic)

Newsroom Newsroom

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα στο ιστορικό ναυάγιο «Μέντωρ» στα Κύθηρα (pic)

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα έφερε στο φως η υποβρύχια έρευνα που πραγματοποίησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο ιστορικό ναυάγιο «Μέντωρ» στα Κύθηρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μεταξύ άλλων βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα επιβατών και μελών του πληρώματος, όπως πιόνια σκακιού, καπνοσύριγγες, φιαλίδια, χτένια και μία οδοντόβουρτσα.

Η έρευνα, που συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά από την ΕΕΑ, διενεργήθηκε στο διάστημα από 8 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου 2017. Αφορά το μπρίκι «Μέντωρ» που βυθίστηκε το 1802 στα ΝΑ Κύθηρα, στην περιοχή του Αβλέμονα, ενώ μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από μνημεία των Αθηνών, από την ομάδα του λόρδου Έλγιν.

Κατά τη διάρκεια της φετινής υποβρύχιας ανασκαφής ερευνήθηκε τομή διαστάσεων περίπου 3μ.Χ2μ. σε περιοχή προς την πλώρη του πλοίου. «Αν και στο χώρο δεν σώζεται σε καλή κατάσταση το σκαρί του πλοίου, βρέθηκε μεγάλος αριθμός ξύλων που μαρτυρούν την καταστροφή του τόσο κατά την διάρκεια της πρώτης ναυαγιαιρεσίας του 1802-1804 όσο και από τις μετέπειτα ενέργειες στο χώρο, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός τροχαλιών, σχοινιών και μεταλλικών αντικειμένων, που σχετίζονται με την περιοχή, όπου υπήρχε ο ένας από τους δύο ιστούς του πλοίου» συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων οι Δρ. Δημήτρης Κουρκουμέλης ως διευθυντής, Άρης Μιχαήλ και Λ. Μερσενιέ ως υπεύθυνοι καταδύσεων, υποστηρίχτηκε από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό Όμιλο, τον Δήμο Κυθήρων, την Ilios Shipping Co, τον κ. Στάθη Τριφύλλη και την ΜΚΟ «Αργώ».

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved