ΕΛΛΑΔΑ

Η πετρελαιοκηλίδα «καταπίνει» τις παραλίες της Αθήνας – Κομμάτια μαζούτ στη Σαρωνίδα

Η πετρελαιοκηλίδα «καταπίνει» τις παραλίες της Αθήνας – Κομμάτια μαζούτ στη Σαρωνίδα

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τις παραλίες που είναι επικίνδυνες για κολύμβηση μετά την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας, η κατάσταση φαίνεται πως επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερα.Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που διαθέτουν και φωτογραφίες ντοκουμέντο, στη Σαρωνίδα έχουν φτάσει ήδη κομμάτια μαζούτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαρωνίδα είναι το πιο μακρινό μέρος, όπου υπάρχουν μαρτυρίες πως έχουν εξαπλωθεί οι συνέπειες από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Μάλιστα, οι κάτοικοι ανέβασαν φωτογραφίες στο Facebook στη σελίδα FORUM ΣΤΟN ΔΗΜΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ και καταγγέλλουν πως κομμάτια μαζούτ έχουν φτάσει και στη Σαρωνίδα.

SARONIDA

Ωστόσο, ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης μιλώντας στην ιστοσελίδα notioanatolika.gr διαψεύδει τους κατοίκους και υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη Σαρωνίδα . Αναφέρει πως τα "συσσωματώματα που εκβράζονται τις τελευταίες ώρες σε παραλίες του Δήμου Σαρωνικού, όπως στη Σαρωνίδα και στο Μαύρο Λιθάρι δεν είναι πρόβλημα για το θαλάσσιο περιβάλλον".

SARONIDA10
SARONIDA20

Σημειώνει πως έχει ενημερωθεί από το Λιμενικό και δεν υπάρχει πετρελαιοκηλίδα που να κινείται προς τις συγκεκριμένες περιοχές, καθησυχάζοντας τους πολίτες πως οι μικρές μαύρες πετρούλες είναι απομεινάρια πετρελαιοειδών που έχουν τη μορφή χαλικιών και είναι μαύρα.

SARONIDA50

Όπως μάλιστα, σημειώνει αυτά τα «χαλίκια» μεταφέρθηκαν από τους ανέμους και «θα δούμε πολλά τέτοια και τις επόμενες ημέρες, όμως δεν δημιουργούν πρόβλημα».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Μετά και από την αυτοψία του ΚΕΕΛΠΝΟ στις παράκτιες περιοχές οι οποίες έχουν υποστεί ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Υγείας απαγορεύει την κολύμβηση στις εξής παραλίες:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»

3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου

4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας

7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.

Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται, επίσης, για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.

Η απαγόρευση ισχύει μέχρι την αποκατάσταση των θαλάσσιων υδάτων.

Η τροποποιημένη Υπουργική Απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σχετικές ειδήσεις