«Σφαγή» για τη βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος

Newsroom Newsroom

«Σφαγή» για τη βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος

Αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των δήμων Ύδρας και Λαυρεωτικής έχει αποτελέσει η βραχονησίδα 'Αγιος Γεώργιος (ή Σαν Τζόρτζη), καθώς είναι μεγάλα τα οικονομικά οφέλη του ΟΤΑ στον οποίο υπάγεται διοικητικά.

Η ακατοίκητη νησίδα βρίσκεται στην είσοδο του Σαρωνικού κόλπου, ανάμεσα στο Σούνιο και την Ύδρα, με έκταση 4,3 τ.χλμ. Αυτό που κάνει το νησί τόσο ελκυστικό δεν είναι μόνο τα καταγάλανα νερά του, αλλά το μεγάλο αιολικό πάρκο που έχει αναπτύξει η Τέρνα Ενεργειακή. Κι αυτό διότι, ο δήμος στον οποίο υπάγεται η νησίδα λαμβάνει 500.000 ευρώ ετησίως και οι δημότες του έχουν ισόποση απαλλαγή από τη ΔΕΗ.

Το τελευταίο διήμερο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δέχτηκε διαδοχικά στο γραφείο του τους δύο δημάρχους, Γιώργο Κουκουδάκη (Ύδρας) και Δημήτρη Λουκά (Λαυρεωτικής), οι οποίοι προκειμένου να ενισχύσουν τα αιτήματά τους, επιστράτευσαν βουλευτές, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικούς συμβούλους, ακόμα και καθηγητή Ιστορίας.

Από το 1834, με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, το νησί ανήκε στον δήμο Ύδρας, όμως η ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή του 2011 το ενέταξε στον δήμο Λαυρεωτικής. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των νησιωτών, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ενώ πλέον πανηγυρίζουν για την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο απεφάνθη ομόφωνα ότι η νησίδα υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ύδρας.

Ο κ. Σκουρλέτης, στις συναντήσεις που είχε χθες και σήμερα, απέφυγε να πάρει θέση ενώ αρκέστηκε να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι «το θέμα θα εξεταστεί με προσοχή και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βέλτιστη λύση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved