ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Άγρια κόντρα Μαυραγάνη με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Άγρια κόντρα Μαυραγάνη με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Επιμένει στην θέση του υπουργείου Μεταφορών περί απαγόρευσης της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων ο υφυπουργός Νικόλαος Μαυραγάνης και μάλιστα απαιτεί «συγγνώμη» προς το υπουργείο.

«ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ Η ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ» ΛΕΕΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε πως η απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην πρόσκληση για διάλογο που έχει απευθύνει για αύριο το υπουργείο Μεταφορών είναι: «Δεν προσερχόμαστε γιατί η Αρχή δεν μετακινείται» και την κατήγγειλε εκ νέου πως δεν θέλει τον διάλογο.

MAVRAGANIS

Το πολιτικό θερμόμετρο της συγκεκριμένης κόντρας ανεβαίνει στα ύψη, αφού όπως είπε ο υφυπουργός «ο ΟΑΣΑ κατέθεσε το σχετικό αίτημα, όμως η Αρχή το απαγόρευσε».

Ο κ. Μαυραγάνης προσθέτει πως μόνο αφού «έπεσαν πάνω τους όλοι ότι γιατί δεν το επιτρέπεται και ζορίστηκαν» εξέδωσαν την χθεσινή ανακοίνωση, όπου αναφέρεται το αντίθετο. Δεν τηρούν τους λόγους τους, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και συνέχισε σε επιθετικό ύφος:

«Ή θα έχουμε την παρρησία των λόγων μας και θα τον τιμούμε -ειδικά δε όταν πρόκειται για μια ανεξάρτητη Αρχή- ή αλλιώς δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε», αναφερόμενος στη νέα τοποθέτηση της Αρχής ότι δεν έχει εκφέρει αντιρρήσεις στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μέσω ίντερνετ. Ο υφυπουργός επικαλέστηκε γνωμοδότηση της Αρχής, από τις 30/1/2017, στην οποία υποστήριζε ότι θίγονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, καθώς θα φαίνονται οι διαδρομές τους.

«Πέρα από τα νομικά ζητήματα, έγγραφα κλπ., εγώ ερωτώ ποιος σταμάτησε την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δεδομένου ότι ο ΟΑΣΑ είχε απευθυνθεί στην Αρχή από το φθινόπωρο του 2016» διερωτήθηκε ο κ. Μαυραγάνης. Επισήμανε, επίσης, πως η Αρχή αρνείται να παραστεί στη συνάντηση (αύριο Παρασκευή) που έχει ζητήσει ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας ότι «η Αρχή δεν μετακινείται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Ο κ Μαυραγάνης υπογράμμισε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχουν, στα εκδοτήρια, κανονικά τα ηλεκτρονικά εισιτήρια μονής διαδρομής, ενώ μέχρι τότε οι πολίτες που έχουν παλιά χάρτινα εισιτήρια αχρησιμοποίητα, θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Τόνισε, επίσης, ότι σε 7 με 8 ημέρες θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση με τις προσωποποιημένες κάρτες.

Έως τώρα έχουν εκδοθεί περίπου 180 χιλιάδες κάρτες και απομένουν περίπου 70 χιλιάδες. Επίσης, στα εκδοτήρια έχουν συγκεντρωθεί περίπου 10 χιλιάδες ανοικτοί φάκελοι για την έκδοση καρτών και γίνεται η επεξεργασία τους για να αποσταλούν οι κάρτες με το ταχυδρομείο.

Να σημειώσουμε ότι η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με ανακοίνωσή της την Πέμπτη, διέψευσε κατά τρόπο απόλυτο τους ισχυρισμούς του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και του υφυπουργού Νίκου Μαυραγάνη ότι η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας σκόνταψε στις αντιρρήσεις και τελικώς στην απαγόρευση της ξεκαθαρίζοντας ότι «την επέτρεψε πλήρως»!

Όπως σημειώνει η Αρχή, ύστερα από συστηματική συνεργασία με εκπροσώπους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), «όπως άλλωστε προκύπτει από τις Γνωμοδοτήσεις υπ’ αρ. 1/2017 και 4/2017, γνωμοδότησε θετικά επί της τελικώς υποβληθείσας γνωστοποίησης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου)».

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως «όσον αφορά στη δυνατότητα ηλεκτρονικής -μέσω διαδικτύου- υποβολής αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως αυτή περιγράφεται στην ως άνω γνωστοποίηση του ΟΑΣΑ, η Αρχή έκρινε, σύμφωνα με τη Σκέψη 4, σελ. 14 της Γνωμοδότησης 4/2017, ότι αυτή ‘δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων’. Συνεπώς, η Αρχή όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς»!

Βάλλοντας κατά του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η Αρχή διευκρινίζει σε κάθε περίπτωση «ότι είναι αρμόδια να γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά στην επεξεργασία και προστασία προσωπικών δεδομένων (άρθρο 19, παρ. 1, στοιχ. θ’ του ν.2472/1997). Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή δεν δύναται να παρεμβαίνει στην υλοποίηση συστημάτων και στις επιχειρησιακές επιλογές, τα οποία εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων της».

Σχετικές ειδήσεις