ΕΛΛΑΔΑ

Αντιτρομοκρατική: Ψάχνουν το στόχο σε Ελλάδα και Τουρκία

Αντιτρομοκρατική: Ψάχνουν το στόχο σε Ελλάδα και Τουρκία
Τον πιθανό στόχο που σχεδίαζε να πλήξει ο Κούρδος είτε σε Ελλάδα είτε και εξωτερικό

Τον πιθανό στόχο που σχεδίαζε να πλήξει ο Κούρδος είτε σε Ελλάδα είτε και εξωτερικό ερευνούν οι διωκτικές αρχές, μετά την ανακάλυψη της γιάφκας στην Θεσσαλονίκη από το θάνατο του νεαρού αλλοδαπού.

Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και της αντιτρομοκρατικής βάζουν στο στόχαστρο των ερευνών τους τη πιθανότητα ο στόχος να ήταν τουρκικού ενδιαφέροντος επί ελληνικού εδάφους.

Παράλληλα, από το κατώφλι της ΓΑΔΑ περνούν καθημερινά κούρδοι υπήκοοι που κατοικούν στη χώρα μας ενώ αναζητείται ο ενοικιαστής του διαμερίσματος στη Τριανδρία, εκεί όπου εξερράγη το βράδυ της περασμένη Τρίτης χειροβομβίδα με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 32χρονου Κούρδου.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των βαλλιστικών ερευνών στο βαρύ οπλισμό που εντοπίστηκε στα συντρίμμια του διαμερίσματος.

Οι προσαγωγές Κούρδων εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνών για πιθανές διασυνδέσεις του 32χρονου με ένοπλες κουρδικές οργανώσεις.

Όπως έγινε γνωστό, το θύμα είχε υποβάλει αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ζούσε από τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.

Το χρονικό της έκρηξης

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης στο υπόγειο διαμέρισμα τετραώροφης οικοδομής επί της οδού Υψηλάντου 27, στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα Τριανδρίας.

Μέσα στο διαμέρισμα βρισκόταν άνδρας, κουρδικής καταγωγής, ο οποίος διαμελίστηκε. Το θύμα, 33 ετών, ονομαζόταν Μεχμέντ Αϊντίν Αλί και βρισκόταν στην Ελλάδα με άδεια παραμονής που είχε εκδοθεί από το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα στοιχεία, πρόκειται για φίλο ζευγαριού Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι είχαν στο παρελθόν αναζητηθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Η γυναίκα συνελήφθη, βάση διεθνούς εντάλματος από τη γερμανική αστυνομία για τρομοκρατία. Η σύλληψη της έγινε έπειτα από πληροφορίες που έδωσε η τουρκική αστυνομία στις ελληνικές αρχές, οι οποίες την συνέλαβαν μαζί με το φίλο της για κατοχή πλαστών διαβατηρίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που έχουν οι αρχές ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη, το θύμα πιθανότατα να κατασκεύαζε εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο βαρύς οπλισμός

Σε ειδική κρύπτη στην κουζίνα του διαμερίσματος βρέθηκαν ένα αντιαρματικό ανατολικού τύπου οπλισμένο με βλήμα Μ80 των 64 χιλιοστών, ένα υποπολυβόλο Καλάσνικοφ με τέσσερις γεμιστήρες, ένα υποπολυβόλο τύπου Σκόρπιον, ένα πολυβόλο ΑΚ, ένα πολυβόλο παλιού τύπου, 600 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 14 πυροκροτητές χειροβομβίδων, εννέα αμυντικές χειροβομβίδες και τέσσερις επιθετικές, δύο νάρκες κατά προσωπικού, καθώς επίσης πέντε κιλά άγνωστης σκόνης, που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι δυναμίτιδα.

Η υπόθεση, την έρευνα της οποίας έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική, χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά σοβαρή και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη στη Βουλή τους επικεφαλείς της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ.

Διαβάστε επίσης: Το μοιραίο λάθος, ο νεκρός Κούρδος και η Αντιτρομοκρατική

Ισχυρή έκρηξη με ένα νεκρό σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη