ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Προβλήματα και εγκλωβισμοί οδηγών στη Μακεδονία - «Πνίγεται» από τη σκόνη η Κρήτη

Κακοκαιρία: Προβλήματα και εγκλωβισμοί οδηγών στη Μακεδονία - «Πνίγεται» από τη σκόνη η Κρήτη

Κακοκαιρία: Η Άνοιξη αγνοείται… καθώς νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει από το βράδυ της Κυριακής (25/03) τη βόρεια κυρίως χώρα. Την ίδια ώρα στα νότια και συγκεκριμένα στην Κρήτη η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική με την αφρικανική σκόνη να έχει σχεδόν εξαφανίσει… το νησί.

Χαλάζι, λασποβροχές και χιόνια στα ορεινά συνθέτουν σήμερα, Δευτέρα το σκηνικό του καιρού σήμερα στην κεντρική και βόρεια χώρα. Στα νότια η αφρικανική σκόνη έχει μετατρέψει την Κρήτη σε «Σαχάρα».

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ ο καιρός θα παραμείνει άστατος μέχρι και την Τρίτη. Συγκεκριμένα σήμερα τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια της χώρας. Βαθμιαία εξασθένηση αναμένεται το βράδυ από τα δυτικά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ και πιθανό τοπικά 9 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι νωρίς το πρωί της Τρίτης (27/03) τα νησιά του ανατολικού και πιθανόν του βορείου Αιγαίου.

Διαβάστε ΕΔΩ ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω κακοκαιρίας

Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στην Κατερίνη - Έκλεισε επαρχιακός δρόμος στη Χαλκιδική

Προβλήματα προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας από την έντονη βροχόπτωση. Η πυροσβεστική υπηρεσία βρισκόταν επί ποδός για αντλήσεις υδάτων, αλλά και απεγκλωβισμούς ατόμων από τα οχήματά τους, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού. Τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα στην περιοχή της Κατερίνης, αλλά και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Στην Κατερίνη, η Πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να συνδράμει σε πέντε περιπτώσεις απεγκλωβισμού ατόμων από τα οχήματά τους στους δρόμους που είχαν μετατραπεί σε ποτάμια, στα δώδεκα ανήλθαν τα περιστατικά άντλησης υδάτων από υπόγεια, ενώ σημειώθηκαν και δύο κοπές δέντρων λόγω των δυνατών ανέμων.

Στην περιοχή της Χαλκιδικής, τα φερτά υλικά που συγκεντρώθηκαν λόγω της έντονης βροχόπτωσης είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει ο επαρχιακός δρόμος από το Πευκοχώρι προς το Παλιούρι, στην Κασσάνδρα, ωστόσο, η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, παρενέβησαν και ο δρόμος άνοιξε.

Οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δένδρα στο Ναύπλιο

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας το Ναύπλιο, αφού χτυπήθηκε από θυελλώδεις ανέμους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε είναι πως στην περιοχή του Στρατοπέδου ξεριζώθηκε μεγάλο δέντρο και έκλεισε τον δρόμο.

Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές του Ναυπλίου.

nayplio dendro 4

Η σκόνη «πνίγει» την Κρήτη

«Σαχάρα» θυμίζει πάλι σήμερα η Κρήτη, καθώς λίγες ημέρες μετά το το πρώτο κύμα αφρικανικής σκόνης ακολούθησε και δεύτερο, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι του νησιού να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα.

4412002

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 θα ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3, ενώ σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, θα υπάρχει σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα ενώ θα περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα.

Η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά το απόγευμα, αλλά η ατμόσφαιρα αναμένεται να καθαρίσει από την Τρίτη και μετά, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.

Πηγή: thestival, cretapost

Σχετικές ειδήσεις