ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα των Ελλήνων και της Ορθοδοξίας - Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!

Πάσχα των Ελλήνων και της Ορθοδοξίας - Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!

Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης - Η νίκη της ζωής επί του θανάτου - Η νίκη της αγάπης επί του μίσους

Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει. Πάσχα το τερπνόν, άμωμον, μέγα. Πάσχα πανσεβάσμιον. Πάσχα εν χαρά αλλήλους περιπτυξώμεθα. Ω Πάσχα λύτρον λύπης...

Όλη η Ελλάδα γιορτάζει. Η Ορθοδοξία στα πέραντα της γης μεταφέρει το μήνυμα της χαράς, της αισιοδοξίας, της αγάπης, της μεγάλης νίκης της ζωής επί του θανάτου... «Χριστός Ανέστη» – «Αληθώς ο Κύριος».

Σήμερον πάσα κτίσις αγάλλεται και χαίρει, ότι Χριστός Ανέστη και Άδης εσκυλεύθη.
Συμβολισμοί του Φωτός και του σκότους, της Ζωής και του θανάτου. Ει και εν τάφω κατήλθες, Αθάνατε, αλλά του Άδου καθείλες την δύναμιν... και ανέστης ως νικητής.

Πλήθος εθίμων ομορφαίνουν τις λαμπριάτικες ημέρες. Τα κόκκινα αυγά, τα κουλούρια, η λαμπριάτικη λαμπάδα, τα καινούργια ρούχα, η μαγειρίτσα τη νύχτα της Ανάστασης, ο Σταυρός στην είσοδο καμωμένος με τον καπνό της αναστάσιμης λαμπάδας, το γιορτινό τραπέζι, το φως της Λαμπρής.

Εκείνο όμως που δίνει στο Πάσχα εντελώς ελληνική φυσιογνωμία και το κάνει «ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», είναι το ψήσιμο του αρνιού. Ο παραδοσιακός οβελίας.

Το ιερό σφάγιο της οικογένειας. Το σφαγμένο αρνί που σιγοψήνεται στη σούβλα, συγκεντρώνει γύρω τις ολόθερμες ευχές συγγενών, φίλων, ολόκληρο τον περίγυρο της μικρής κοινωνίας της ελληνικής υπαίθρου.

Η ελληνική φιλοξενία, μέγιστη αρετή της φυλής μας τις μέρες του Πάσχα, μεγαλουργεί και δοξάζεται. Κι η χαρά για τη Ζωή εν τάφω που Ανέστη εκ νεκρών, φωτίζει τα πρόσωπα τη μέρα τούτη της πανανθρώπινης γιορτής. Ο Άδης επικράνθη και γαρ κατηργήθη....

Η γη, ο ουρανός, η φύσις όλη γιορτάζει έγερσιν Χριστού.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η συντακτική ομάδα του Newsbomb.gr εύχεται ολόθερμα σε όλους τους αναγνώστες «Καλό Πάσχα» με υγεία και προκοπή. Σε μια περίοδο που κυριαρχεί γενικευμένη απογοήτευση και κόπωση για τους περισσότερους Έλληνες, το αναστάσιμο μήνυμα μπορεί να αποτελέσει θετική ενέργεια, το εναρκτήριο λάκτισμα για να βγούμε από το τέλμα και την κρίση.

Σχετικές ειδήσεις