ΕΛΛΑΔΑ

Βρέθηκαν τα τάματα - Εντοπίστηκε σε φαράγγι ο ληστής του Αγίου Όρους

Βρέθηκαν τα τάματα - Εντοπίστηκε σε φαράγγι ο ληστής του Αγίου Όρους

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους προκειμένου να εντοπιστεί ο ιερόσυλος που αφαίρεσε το βράδυ της Τετάρτης τάματα από την εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Ιερά Μονή Ιβήρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr τα τάματα εντοπίστηκαν και έχουν ήδη επιστραφεί στο Μοναστήρι.

Ο δράστης έχει εγκλωβιστεί σε ένα φαράγγι και είναι θέμα χρόνου να συλληφθεί.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το πρωί σήμανε συναγερμός στο Άγιο Όρος όταν ανακαλύφθηκε ότι άγνωστος είχε αρπάξει τα τάματα από την εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας από τη Μονή Ιβήρων στο Άγιον Όρος.

Πρόκειται για την ιερή εικόνα που είναι αμύθητης αξίας και θεωρείται το πιο σημαντικό κειμήλιο του Αγίου Όρους μαζί με την εικόνα του «Άξιον Εστίν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Έχει διαστάσεις 137 εκατοστά ύψος και 94 πλάτος και βάρος της ιεράς εικόνας αγγίζει τα 96 κιλά, μαζί με τα αναθήματα.

Μάλιστα, η αυστηρή έκφραση του ιερού προσώπου Της, τονιζόμενη από την επιβλητική, καθηλωτική ματιά Της, προξενεί το δέος.

Παναγία Πορταΐτισσα - Ιερά Μονή Ιβήρων

Η ιστορία της έχει κάνει πολλούς να δακρύσουν και ακόμη περισσότερους να πιστέψουν.

Όπως αναφέρει το monastiriaka.gr η θαυματουργή Πορταΐτισσα, η εξέχουσα μεταξύ των θεομητορικών εικόνων του Αγίου Όρους, ήταν αρχικά φυλαγμένη, καθώς διασώζει η παράδοση, στη μικρασιατική Νίκαια. Εκεί, μία ευσεβής γυναίκα με τον μοναχογιό της, την είχαν τοποθετήσει μέσα στην ιδιόκτητη εκκλησία τους και την τιμούσαν.

Στα χρόνια της δεύτερης εικονομαχίας βασιλικοί κατάσκοποι ανακάλυψαν την εικόνα και απείλησαν τη γυναίκα πως θα τη σκοτώσουν αν δεν τους δωροδοκήσει. Εκείνη υποσχέθηκε ότι την επομένη θα τους έδινε τα χρήματα. Τη νύχτα εκείνη, αφού προσευχήθηκε μπροστά στην εικόνα, τη σήκωσε με ευλάβεια, κατέβηκε στην παραλία και την έριξε στη θάλασσα λέγοντας:
- Δέσποινα Θεοτόκε, εσύ έχεις τη δύναμη κι εμάς να διασώσεις από την οργή του Βασιλιά, αλλά και την εικόνα σου από τον καταποντισμό.

Τότε πραγματικά έγινε κάτι θαυμαστό. Η θαυματουργή εικόνα στάθηκε όρθια στα κύματα και κατευθύνθηκε προς τη Δύση.Συγκινημένη η γυναίκα από το γεγονός γυρίζει στον γιο της και του λέει:
- Εγώ, παιδί μου, για την αγάπη της Παναγίας είμαι έτοιμη να πεθάνω. Εσύ να φύγεις. Να πας στην Ελλάδα.
Χωρίς αργοπορία το παιδί ετοιμάστηκε και ξεκίνησε για τη Θεσσαλονίκη, κι από κει για τον Άθωνα, όπου μόνασε. Σαν μοναχός ασκήτεψε στον τόπο, όπου αργότερα ιδρύθηκε η μονή Ιβήρων.

Για τους Αγιορείτες και ειδικότερα για τους Ιβηρίτες η Παναγία η Πορταΐτισσα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό εκκλησιαστικό κειμήλιο είναι η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου ανάμεσά τους.

Από το 1004 που βρέθηκε μέχρι σήμερα η εικόνα της Παναγίας δεν έχει βγεί ποτέ από το Άγιον Όρος.

Ο θρύλος λέει πως όσο η εικόνα παραμένει στη θέση της το Άγιον Όρος θα είναι άτρωτο ενώ σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο όταν η εικόνα χαθεί θα είναι σημάδι ότι πλησιάζει η Δευτέρα Παρουσία.

Μάρτυρες των θαυμάτων της Παναγίας είναι τα δεκάδες πολύτιμα αφιερώματα.

Διαβάστε επίσης:

Δημόσιο: Ποιοι κερδίζουν αν βγουν νωρίτερα στη σύνταξη – Οι τρεις κατηγορίες

Άγιος Παΐσιος: Με αυτή την προσευχή ο Θεός θα είναι δίπλα σας!