Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στις πορείες στη μνήμη του Γρηγορόπουλου

Newsbomb

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αγρίνιο στις πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

-Μικρή ένταση στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα

-Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Με επεισόδια αμαυρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλου, ο οποίος πριν από έξι χρόνια έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Τόσο, στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πάτρα και το Αγρίνιο το σκηνικό "έντυσαν" πετροπόλεμος, φωτιές, ζημιές σε καταστήματα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα, ενώ στην Αθήνα ένταση σημειώθηκε μόνο στην οδό Ακαδημίας.

Φωτιές και βόμβες μολότοφ στη Θεσσαλονίκη

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της πορείας στην οδό Τσιμισκή. Συγκεκριμένα, μόλις η πορεία έφτασε στο ύψος του πολυκαταστήματος, κουκουλοφόροι προκάλεσαν φθορές σε βιτρίνες καταστημάτων, ενώ σε ένα από αυτά προκλήθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιάς, η οποία, ωστόσο, κατασβέστηκε άμεσα. Με βάση ρεπορτάζ του thousandnews, η πυρκαγιά προκάλεσε πανικό σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο πολυκατάστημα, οι οποίοι βγήκαν αμέσως έξω. Σύμφωνα με το voria.gr, την ίδια στιγμή, άγνωστοι που εξήλθαν του κύριου όγκου των διαδηλωτών πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς που παρακολουθούσαν την πορεία σε όλη της τη διαδρομή από την Καμάρα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνα, ενώ πραγματοποίησαν και προσαγωγές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το thousandnews, ομάδα διαδηλωτών έσπασε την πόρτα του Εργατικού Κέντρου και προχώρησε σε κατάληψη του κτηρίου.

thessaloniki-epeisodia

Επεισόδια και στην Πάτρα

Ένταση μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών σημειώθηκε και στην Πάτρα. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν άγνωστοι που φορούσαν κράνη, αιφνιδίασαν άνδρα που επέβαινε σε μοτοσικλέτα και τον έριξαν στο δρόμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αναβάτης της μοτοσικλέτας ανήκει στις δυνάμεις της τοπικής αστυνομίας.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το thebest, άγνωστοι επιτέθηκαν με σφεντόνες και μεταλλικά σφαιρίδια στους αστυνομικούς στο ύψος της Πατρέως και σε λίγη ώρα έγινε μάχη στο κέντρο της πόλης. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, με κάδους να καίγονται και με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών. Μάλιστα, έγιναν και προσαγωγές, στην πλατεία Γεωργίου.

Αυτή την ώρα, επικρατεί ηρεμία, ωστόσο δυνάμεις της Αστυνομίας παραμένουν σε επιφυλακή.

patra-2

Ήρεμα τα πνεύματα στην Αθήνα

Λίγο πριν από τις 14:30 ξεκίνησε η πορεία των χιλιάδων μαθητών και φοιτητών που νωρίτερα έδωσαν ραντεβού στα Προπύλαια, με το κέντρο της Αθήνας να θυμίζει "φρούριο". Τα πνεύματα ήταν ήρεμα, ωστόσο σημειώθηκε μικρή ένταση έξω από το κτήριο της Ακαδημίας, στο ύψος της Πανεπιστημίου, όταν νεαροί έριξαν πέτρες και νεράντζια στις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου -λάμψης. Λίγο πριν τις 16.00 η πορεία ολοκληρώθηκε και οι διαδηλωτές άρχισαν να διαλύονται.

Κάποιοι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια, στο μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στη σκιά της απεργίας πείνας που έχει ξεκκνήσει εδώ και περίπου ένα μήνα ο Νίκος Ρωμανός, με αίτημα εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει μαθήματα της σχολής στην οποία έχει περάσει.

propylaia-grigoropoulos6

Συγκέντρωση στη μνήμη του Γρηγορόπουλου θα πραγματοποιηθεί και στις 18:00 το απόγευμα στα Προπύλαια στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στο κέντρο της Αθήνας

Με υπομονή πρέπει να «οπλιστούν» οι οδηγοί που κινούνται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου και Σταδίου εξαιτίας της πορείας των μαθητών και των φοιτητών. Η κίνηση των οχημάτων θα διακόπτεται σταδιακά στο κέντρο της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί του Σαββάτου τρεις σταθμοί του Μετρό παραμένουν κλειστοί με εντολή της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους σταθμούς Μετρό «Κατεχάκη», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής», εξαιτίας των συγκεντρώσεων με αφορμή την επέτειο έξι ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σκηνικό έντασης και στο Αγρίνιο

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι στο κέντρο του Αγρινίου, μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων.

agrinio

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό, έγινε αποκλεισμός του δημαρχείου της πόλης.

Στην συνέχεια ακολούθησαν επεισόδια, στο πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη και στην πλατεία Δημοκρατίας ,τα οποία όμως δεν πήραν έκταση.

Πάντως, οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα, λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματισθεί για τις επόμενες ώρες.