ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Curiosity βρήκε ίχνη αρχαίου νερού στον Άρη

Το Curiosity βρήκε ίχνη αρχαίου νερού στον Άρη

Νέες ενδείξεις για την ύπαρξη νερού και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες στον Κόκκινο Πλανήτη βρήκε το ρομποτικό όχημα της NASA «Curiosity».

Το Curiosity εντόπισε στο έδαφος φλέβες πετρωμάτων γεμάτες ορυκτά και σφαιρίδια (πιθανώς από ένυδρο θειικό ασβέστιο ή γύψο), που στη Γη σχηματίζονται με την κυκλοφορία του νερού μέσα από τις ρωγμές των βράχων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάποτε ο πυθμένας του κρατήρα ήταν καλυμμένος με νερό. Ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Τζον Γκρότζινγκερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το ρομποτικό όχημα πέτυχε το «τζακπότ».

Η εικαζόμενη ύπαρξη μιας γαλήνιας λίμνης στο βάθος του κρατήρα εξάπτει περαιτέρω το επιστημονικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τo ΒΒC και το «Science», επειδή ένα τέτοιο φυσικό περιβάλλον θεωρείται ότι θα προσέφερε κάποτε τις κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη αρχαίας αρειανής ζωής (πιθανότατα σε επίπεδο μικροοργανισμών), ίχνη της οποίας με την μορφή οργανικής ύλης ίσως υπάρχουν ακόμα. Κατά πόσο αυτό όντως συμβαίνει, πιθανώς θα απαντηθεί όταν σε λίγες εβδομάδες το Curiosity ξεκινήσει να κάνει γεωτρήσεις με το ειδικό όργανό του.