ΕΘΝΙΚΑ

Ο Ερντογάν, το «Μπαρμπαρός» και η ΑΟΖ Κύπρου

Ο Ερντογάν, το «Μπαρμπαρός» και η ΑΟΖ Κύπρου

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας ανεβάζουν τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Έρευνες για υδρογονάνθρακες στα τουρκικά νερά στην Ν.Α. Μεσόγειο κάνει το νεοαποκτηθέν ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» και μετά από 3 εβδομάδες θα αποφασισθεί από τον κ. Ερντογάν αν θα μπει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, κ. Τανέρ Γιλντίζ, από τις εργασίες ερευνών για πετρέλαιο στην ΝΑ Μεσόγειο είναι πολύ αισιόδοξοι για τις εργασίες του πλοίου στην περιοχή Μερσίνας, Αλεξανδρέττας και Αττάλειας και ότι το πλοίο επί τρεις εβδομάδες θα εργαστεί εκεί. Και σε μια προσπάθεια ταυτόχρονου ελιγμού και ''διαπραγμάτευσης'' ο κ. Γιλντίζ πρόσθεσε : «Αργότερα θα συζητήσουμε με τον αξιότιμο Πρωθυπουργό εάν θα περάσει ή όχι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Εάν ο Πρωθυπουργός το εγκρίνει μπορεί να περάσει βόρεια ή νότια της Κύπρου. Και αυτό επειδή έχει και τεχνική πλευρά και πολιτική πλευρά (το θέμα)»...

Τι κρύβει η ...παραπομπή στον Ερντογάν

Είναι σαφές ότι η ...οπή διαφυγής που αφήνει η Άγκυρα υπό την μορφή ...''ευχέρειας'' του κ Ερντογάν. να αποφασίσει αποτελεί κίνηση για να μπορεί να υπαναχωρήσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός λόγω των πιέσεων που θα του ασκηθούν από ΗΠΑ κλπ και να φανεί ως δική του πρωτοβουλία. Παράλληλα ρίχνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο υποχώρησης ( υπό μορφή δικής του απόφασης ) ώστε οι ενδιαφερόμενοι για την σταθερότητα στην περιοχή του ''τάξουν'' κάτι ως αντάλλαγμα- να παζαρεέψει δηλαδή.

Και άλλο πλοίο;

Ο κ. Γιλντίζ είπε επίσης , σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ότι ανάλογα με το φόρτο εργασίας μπορεί να προκύψει πιθανότητα για την αγορά ενός νέου πλοίου.Το ''Μπαρμπαρός'' («Barbaros Hayrettin Pasa» ) αποκτήθηκε μεταχειρισμένο από την Νορβηγία πρόσφατα έναντι 130 εκατ. δολαρίων. Ο κ. Γιλντίζ υπενθύμισε πως το ξεκίνημα του πλοίου έγινε με τη συνεργασία με τη Shell, έναντι 14 εκατ. δολαρίων και επεσήμανε ότι το πλοίο είναι μία από τις κερδοφόρες επενδύσεις του κρατικής εταιρίας πετρελαίων της Τουρκίας ΤΡΑΟ.