ΕΘΝΙΚΑ

Hürriyet: Οι Noble και Delek στην Τουρκία για μεταφορά φυσικού αερίου

Hürriyet: Οι Noble και Delek στην Τουρκία για μεταφορά φυσικού αερίου

Οι εταιρείες Noble-Delek θα επισκεφθούν αυτή την εβδομάδα την Τουρκία, για να συναντηθούν με τις τέσσερις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες ενέργειας ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη με αγωγό μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας.

Η εφημερίδα Hurrieyt γράφει ότι ειδικοί επί θεμάτων ενέργειας εκτιμούν ότι για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ο πιο οικονομικός τρόπος είναι ο αγωγός μέσω Τουρκίας. Αναφέρουν ότι ο τερματικός για υγροποίηση του αερίου (LNG) θα στοιχίσει 10-15 δις δολάρια ενώ ο αγωγός μέσω Τουρκίας 2-3 δις δολάρια.

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα θα έχουν επαφές με τις τουρκικές εταιρείες Zorlu, Enka, Turcas και Çalık. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πάρουν πληροφορίες για τον σχεδιασμό του προγράμματος, το κόστος, την πιθανότητα πώλησης του αερίου στην τουρκική αγορά και για άλλα τεχνικά ζητήματα.

Επίσης επειδή ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ τριών χωρών, θα πρέπει να δουν πώς θα εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες, όπως αναφέρεται. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι από το Ισραήλ προβλέπεται να προκύψουν 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης

Οι κυπριακές πηγές ενέργειας στο «στόχαστρο» των Τούρκων