ΥΓΕΙΑ

Το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ σε δημόσια διαβούλευση

Το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ σε δημόσια διαβούλευση

Αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας για δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.)και Λοιπές Διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή την Δευτέρα και στο διάστημα αυτό των δύο ημερών, θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς, να το μελετήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Το νομοσχέδιο καθυστέρησε να κατατεθεί - αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει ότι θα κατατεθεί το μεσημέρι της Παρασκευής- διότι υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα αναφορικά με τις Εισηγητικές εκθέσεις.

Με τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου Νόμου επιχειρείται η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ολοκλήρωση των υπηρεσιών υγείας έχοντας ως στόχο να τοποθετηθεί ο πολίτης στο επίκεντρο της υγειονομικής φροντίδας, όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση. H ανασυγκρότηση των υπηρεσιών υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με σκοπό τη διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα των πολιτών, είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Με το παρόν σχέδιο Νόμου διαμορφώνεται μια ικανή και αναγκαία δέσμη παροχής υπηρεσιών υγείας η οποία είναι προσιτή στο σύνολο του πληθυσμού, χωρίς φραγμούς κοινωνικού ή οικονομικού χαρακτήρα ή εμπόδια πρόσβασης, καθώς και οι προϋποθέσεις να εφαρμοστεί για πρώτη φορά η μεταρρύθμιση στην πράξη. Γενικός σκοπός της μεταρρυθμιστικής παρέμβασης που επιχειρείται με το παρόν σχέδιο Νόμου είναι, η δημιουργία ενός καθολικού και ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπό τη Διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών με στόχο την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ειδικοί στόχοι της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι οι ακόλουθοι:

(α) η επικέντρωση του ΕΟΠΥΥ στην κύρια αποστολή του ως εθνικός ασφαλιστικός φορέας υγείας και ενδυνάμωση του ρόλου του ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη κατάργηση του διττού του ρόλου ως αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών
υγείας.
(β) η ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος ΠΦΥ στην Ελλάδα, ενοποιώντας τις υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ με στόχο τη διασφάλιση μιας επαρκούς, αποτελεσματικής και αποδοτικής δέσμης υπηρεσιών υγείας, τον περιορισμό του κατακερματισμού του συστήματος ΠΦΥ και κατά συνέπεια τη βελτίωση του συντονισμού του και τη διασφάλιση της ορθολογικότερης διαχείρισης των δομών ΠΦΥ και του ανθρώπινου δυναμικού (ιατρούς, μαιευτές, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές κ.ά.).

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Αλαλούμ με το ΠΕΔΥ της Α΄θμιας και τα ΠΕΔΥ του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε υποτυπώδη δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τον ΕΟΠΥΥ

Τα 4 κεφάλαια του νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ