Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Μετά την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, παίρνει σειρά η οικονομία...

Μετά την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, παίρνει σειρά η οικονομία...

Η συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια με το Παρίσι προκάλεσε χαμόγελα και ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από μια δύσκολη περίοδο με αναταράξεις και προβληματισμούς.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τα όποια προβλήματα είχαν προκύψει με τις πυρκαγιές αλλά και οι κάποιες αστοχίες που κατεγράφησαν στον ανασχηματισμό θα αποτελέσουν παρελθόν και πως οι επόμενοι μήνες θα κυλήσουν σε ένα προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Μου έλεγε η γάτα πως στο Μαξίμου, αυτό που τονίζουν από την συμφωνία με τον Μακρόν είναι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και την χρήση στρατιωτικών μέσων.

Όπως λένε, πρόκειται για την πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο στέλνοντας έτσι τα απαραίτητα μηνύματα και προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Από εκεί και πέρα έμαθα πως η συμφωνία αυτή ήταν στα σκαριά εδώ και καιρό αλλά παραδόξως κατάφεραν στην κυβέρνηση να την κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αν και είχε γραφτεί στον τύπο το ενδεχόμενο της αγοράς των φρεγατών η έκταση της συμφωνίας είχε μείνει κρυφή. Πάντως φαίνεται πως τα πράγματα επιταχύνθηκαν μετά και τα όσα έγιναν με τη συμφωνία του Ειρηνικού αλλά και την ματαίωση της αγοράς των Γαλλικών υποβρυχίων από τους Αυστραλούς.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μαξίμου δεν αναμένουν ένα θερμό φθινόπωρο με την Τουρκία αν και με τον Ερντογάν ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος.

Τις επόμενες μέρες μαθαίνω πως έμφαση θα δοθεί στα της οικονομίας , με το Μαξίμου να προσπαθεί να βολιδοσκοπήσει τις γερμανικές προθέσεις για το ενδεχόμενο σιγά σιγά να πέσει στο τραπέζι και πάλι το συμμάζεμα των οικονομικών, αυτό που λέμε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Βέβαια το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει, όπως φαίνεται πριν από τα Χριστούγεννα οπότε θα υπάρχει και μια καθαρή εικόνα για την ανάπτυξη. Μαθαίνω πάντως πως το νούμερο που θα κάτσει η μπίλια θα προκαλέσει «σεισμό», δίνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευκαιρία να ανοίξει εκ νέου το πουγκί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Yπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Άνδρας λέει πως είδε τον καταζητούμενο σύντροφό της σε μπαρ –Έβραζε από θυμό

Champions League: Ο Μέσι «πλήγωσε» τη Σίτι, η Σέριφ νίκησε τη Ρεάλ στη Μαδρίτη! - Όλα τα highlights

Μάριος Παπαγεωργίου: Στον Άρειο Πάγο η μητέρα του - Διαμαρτυρία για τη «στασιμότητα» της έρευνας