Καιρός - καύσωνας: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Αυτές οι περιοχές θα «ψηθούν» τις επόμενες ώρες

Καιρός - καύσωνας: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Αυτές οι περιοχές θα «ψηθούν» τις επόμενες ώρες

Καιρός Καύσωνας διαρκείας σαρώνει τη χώρα – Στο «κόκκινο» η θερμοκρασία και τις επόμενες ημέρες – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε την Παρασκευή (04/08/2017) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Καμίνι και σήμερα, Δευτέρα (07/08/2017) η χώρα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο (12/08), σύμφωνα με το γνωστό μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο.

Αναλυτικά, σήμερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην Αττική ο καιρός προβλέπεται αίθριος. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Γενικά αίθριος ο καιρός. Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 39 βαθμούς και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Ο καιρός γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ηπειρωτικά με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά της Ηπείρου. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Αίθριος ο καιρός. Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βόρεια ορεινά με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 39 και κατά τόπους έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 33 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Γενικά αίθριος ο καιρός. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα βόρεια τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Πού θα «χτυπήσει» κόκκινο ο υδράργυρος την Τρίτη

Για αύριο, Τρίτη (08/08/2017) ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Βαθμιαία ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Στην Αττική ο καιρός αίθριος. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη. Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Ο καιρός γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα με πρόσκαιρες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 και από το απόγευμα στα ανατολικά ανατολικοί, βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 21 έως 38 και κατά τόπους έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος ο καιρός. Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα με πρόσκαιρες βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά από 22 έως 40 και κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος ο καιρός. Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα με πρόσκαιρες βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και κατά τόπους έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στις Κυκλάδες 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 25 έως 32 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Γενικά αίθριος ο καιρός. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Γιάννης Καλλιάνος: Καύσωνας διαρκείας – Επανέρχεται ο φόβος για πυρκαγιές

Για καύσωνα διαρκείας, ο οποίος θα σαρώσει τη χώρα μας μέχρι και το Σάββατο 12 Αυγούστου, προειδοποιεί ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος. «Αυτό που με ανησυχεί όμως, είναι το γεγονός ότι από τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας το μελτέμι στο Αιγαίο θα ενισχυθεί σημαντικά και επομένως ο κίνδυνος πυρκαγιών θα επιστρέψει» έγραψε ο γνωστός μετεωρολόγος, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Σύμφωνα με το ίδιο, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες θα είναι η αρκετή ζέστη σε επίπεδα ήπιου ή έως μέτριας έντασης καύσωνα, οι λίγες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, η πιθανότητα για λίγες πρόσκαιρες μπόρες στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας αλλά και η σημαντική ενίσχυση του μελτεμιού από την Τετάρτη».

Πού και πότε ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 42 βαθμούς

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που έρχεται, θα σημειώνονται οι εξής μέγιστες σε τοπικό επίπεδο:

- Ανατολική Μακεδονία & Θράκη : 40°C
- Κεντρική Μακεδονία : 40-41°C
- Δυτική Μακεδονία : 37°C
- Ήπειρος : 40°C
- Επτάνησα : 38-39°C
- Θεσσαλία : 40-41°C
- Δυτική Στερεά : 41-42°C
- Κεντρική & Ανατολική Στερεά & Εύβοια : 38-39°C (πολύ τοπικά 40°C)
- Αττική : 38-39°C (δύσκολο για 40°C)
- Σποράδες : 36°C (πολύ τοπικά 37°C)
- Δυτική Πελοπόννησος : 40-41°C
- Ανατολική Πελοπόννησος : 40-41°C
- Βορειοανατολικό Αιγαίο : 38-39°C
- Νησιά Ανατολικού Αιγαίου : 37°C (στις ανατολικές ακτές που "βλέπουν" προς την Τουρκία : 39-40°C)
- Κυκλάδες : 36-37°C
- Κρήτη : 36°C (στα νότια παράλια : 38-39°C)
- Δωδεκάνησα : 37-38°C (πολύ τοπικά στα ανατολικά παράκτια : 39°C)

Δείτε την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου