ΚΑΙΡΟΣ

Τι είναι η πολική δίνη που έχει σκοτώσει 21 άτομα;

Τι είναι η πολική δίνη που έχει σκοτώσει 21 άτομα;

Ο όρος πολική δίνη περιγράφει, ουσιαστικά, τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες που στροβιλίζονται στην αρκτική περιοχή, στο Βόρειο Πόλο 

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Αρκτική (πολική νύχτα), η Στρατόσφαιρα –της οποίας η αέρια μάζα δεν μπορεί να αναμειχθεί κατακόρυφα- μπορεί να εξελιχθεί σε μια δίνη, η οποία θα εμποδίσει τον αέρα της Στρατόσφαιρας από το να αναμειχθεί με τις γειτονικές αέριες μάζες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας δίνης, που ονομάζεται πολική δίνη της Αρκτικής.

Η δύναμη αυτής της δίνης μετριέται σε πιθανότητα στροβιλισμού. Όσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα στροβιλισμού, τόσο ισχυρότερη είναι η πολική δίνη και τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα γύρω από το κέντρο του στροβίλου.

Μια πολική δίνη μπορεί να εμφανιστεί ,επίσης, πάνω από την Ανταρκτική. Η διαφορά μεταξύ της πολικής δίνης της Αρκτικής και της πολικής δίνης της Ανταρκτικής είναι ότι η δίνη της Ανταρκτικής είναι πάντα σταθερή πάνω από την Ανταρκτική ήπειρο, με κέντρο τον Νότιο Πόλο. Η πολική δύνη της Αρκτικής, από την άλλη πλευρά, τείνει να προσελκύεται από το έδαφος που περιβάλλει τον Αρκτικό Ωκεανό και ,επομένως , έχει την τάση να παραμορφώνεται. Ενώ μια πολική δύνη της Ανταρκτικής μπορεί να αυξηθεί σε ένταση και να γίνει πολύ ισχυρή, η τάση μιας πολικής δίνης της Αρκτικής να παραμορφώνεται, της επιτρέπει να εξασθενεί ευκολότερα.

Το σχήμα δείχνει μια πολική δίνη που παρατηρήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2011 πάνω από την Αρκτική σε υψόμετρο περίπου 23 χλμ. Οι αέριες μάζες κοντά στα όρια της δίνης στροβιλίζονται με σχεδόν 200 χλμ. / ώρα και μπορούν να διασχίσουν τη Γη σε μόλις 3 – 4 ημέρες.

Πηγή: Με πληροφορίες από https://polarpedia.eu

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο

Ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μετεωρολόγων Τάσος Αρνιακός εξήγησε τι είναι η πολική δίνηπου εδώ και ημέρες σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ατόμων, ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση και τη διάρκειά της και γνωστοποίησε πότε θα αρχίσει να υποχωρεί το φαινόμενο.

Ο κ. Αρνιακός, μιλώντας στο CNN Greece, έκανε λόγο για ένα «συνηθισμένο φαινόμενο», το οποίο «μπορεί άλλες φορές να είναι ασήμαντο και άλλες φορές να παίρνει εξάρσεις, όπως φέτος στην Αμερική».

«Πρόκειται για έναν ατμοσφαιρικό στροβιλισμό, ένα βαρομετρικό χαμηλό που γυρίζει αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού, στο βόρειο πόλο. Μιλάμε για την πολική δίνη του βορείου ημισφαιρίου, στο νότιο πόλο υπάρχει η αντίστοιχη στην Ανταρκτική», εξήγησε ο κ. Αρνιακός .

Το φαινόμενο, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων, όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος έχει «διογκωθεί πάρα πολύ και με τη βοήθεια του πολικού αεροχειμάρρου, δηλαδή ενός αέρινου ποταμιού που έρχεται από τα βορειοδυτικά με δυτικούς ανέμους, πάντα ψηλά, και φέρνει αυτό το κρύο στις κεντροβόρειες περιοχές της Αμερικής».

Η πολική δίνη έχει ονομαστεί από τους Αμερικανούς μετεωρολόγους «Μπάρνυ», όπως ο γνωστός τυραννόσαυρος της παιδικής σειράς, «λόγω του μωβ χρώματος που αποτυπώνεται στους μετεωρολογικούς χάρτες με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες», είπε ο κ. Αρνιακός.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτος Παπαχριστόπουλος: Άλλαξε πάλι γνώμη - Δεν παραιτείται για να... βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ!

«Σεισμός» στην Αθήνα: Πασίγνωστη τραγουδίστρια στη σπείρα με την κοκαΐνη - Σοκάρουν τα ονόματα!

Συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Η Μεγαλοοικονόμου έσπασε το «εμπάργκο» στον ΣΚΑΪ - «Ας με διαγράψουν»