ΥΓΕΙΑ

«Τέλος» τα βιβλιάρια υγείας - Πώς θα γράφετε φάρμακα κι εξετάσεις

«Τέλος» τα βιβλιάρια υγείας - Πώς θα γράφετε φάρμακα κι εξετάσεις
Έτοιµος ο φάκελος υγείας

Τροπολογία µε την οποία θα καταργεί το Προεδρικό Διάταγµα που επιβάλλει τη χρήση έντυπου βιβλιαρίου Υγείας προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η τροπολογία αναµένεται να κατατεθεί τις επόµενες ηµέρες σε νοµοσχέδιο άλλου υπουργείου, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες κατάργησης των παλαιών βιβλιαρίων και η µετατροπή όλων των υπηρεσιών σε ψηφιακές µέσω του ατοµικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ο οποίος θα περιλαµβάνει από τα φάρµακα µέχρι και τα αποτελέσµατα των εξετάσεων που θα κάνει ο κάθε ασφαλισµένος.

Είχε προηγηθεί βέβαια αναστάτωση τόσο στον ιατρικό κόσµο όσο και στα νοσοκοµεία όλης της χώρας από εγκύκλιο που είχε αποστείλει ο ΕΟΠΥΥ στα τέλη Ιανουαρίου σε όλες τις υγειονοµικές µονάδες, µε την οποία ζητούσε να ανασυρθούν από τα συρτάρια όλα τα παλιά βιβλιάρια υγείας, ακόµη και αν αυτά είχαν καταργηθεί, όπως του ΙΚΑ.

Ολα αυτά την ώρα, όµως, που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «διαφήµιζε» την ηλεκτρονική µετατροπή όλων των διαδικασιών και την ψηφιοποίηση των βιβλιαρίων.

Τη λύση φαίνεται ότι έρχεται τώρα να δώσει το υπουργείο Υγείας, το οποίο µέσα από τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των ασφαλισµένων που θεσπίζεται και επισήµως µε το πολυνοµοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θα µετατρέψει όλες τις υπηρεσίες σε ψηφιακές.

Έτοιµος ο φάκελος υγείας

Ετσι το µέχρι πρότινος απαρχαιωµένο βιβλιάριο υγείας µεταµορφώνεται ουσιαστικά στον ατοµικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που θα διαθέτουν τους επόµενους µήνες οι 10 εκατ. ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ.

Με το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, άλλωστε, ο ηλεκτρονικός φάκελος θεσµοθετείται και πλέον όλοι οι γιατροί της χώρας θα είναι υποχρεωµένοι να τον δηµιουργούν και να τον συµπληρώνουν µετά τις επισκέψεις των ασθενών.

Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει όλες τις συνταγές φαρµάκων που έχουν εκδοθεί αλλά και την εκτέλεσή τους, ώστε όλα τα στοιχεία να είναι συγκεντρωµένα στο σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ που χειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρµα.

Παράλληλα, για πρώτη φορά ο ατοµικός φάκελος υγείας θα περιλαµβάνει τόσο τα παραπεµπτικά που έχουν εκδοθεί για διαγνωστικές εξετάσεις όσο και τα αποτελέσµατά τους.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στο Survivor: Πιάστηκαν στα χέρια Έλληνες και Τούρκοι (pics)

Σχετικές ειδήσεις