ΕΛΛΑΔΑ

Παραγωγοί: Οι Έλληνες δεν καταδέχονται να δουλέψουν στα χωράφια

Παραγωγοί: Οι Έλληνες δεν καταδέχονται να δουλέψουν στα χωράφια

Οι Ελληνες ζουν την κρίση «στο πετσί τους»,ωστόσο, ακόμα και σε περίοδο υψηλής ανεργίας, είναι αρκετά επιλεκτικοί ως προς τα επαγγέλματα που δέχονται να κάνουν.

Ανάμεσα σε αυτά που δεν... πλησιάζουν είναι αυτό της συγκομιδής εποχιακών φρούτων (ροδάκινα και κεράσια). Οπως σημειώνει σε άρθρο του το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι παραγωγοί της Β. Ελλάδας, αγωνιούν ότι οι καρποί, που δεν χτυπήθηκαν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, θα σαπίσουν πάνω στα δέντρα αν ακολουθήσουν πιστά το γράμμα του νόμου, καθώς δεν βρίσκουν εργατικό δυναμικό είτε Έλληνες, είτε αλλοδαπούς για να τους μαζέψουν.

Όπως οι ίδιοι δήλωσαν: «Οι Ελληνες δεν καταδέχονται να εργαστούν στα χωράφια», ενώ οι αλλοδαποί, παρ' όλη την προθυμία τους, κοστίζουν πολύ ακριβά, ύστερα από τις τελευταίες ρυθμίσεις σχετικά με την είσοδο και παραμονή, αλλά και εργασία στη χώρα μας.

Έτσι, μπορεί το μέσο ημερήσιο μεροκάματο να ανέρχεται στα 25 ευρώ, με τους παραγωγούς να φροντίζουν για τη πλήρη διατροφή, αλλά και τη διαμονή των εργατών τους, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ελλείψει νόμιμου εργατικού δυναμικού η συγκομιδή γίνεται από... τουρίστες, δηλαδή αλλοδαπούς με βίζα εισόδου στη χώρα μας και χωρίς άδεια εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Νέες ειδικότητες στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης