ΕΛΛΑΔΑ

Με ακύρωση κινδυνεύουν όλες οι πτήσεις το Σαββατοκύριακο

Με ακύρωση κινδυνεύουν όλες οι πτήσεις το Σαββατοκύριακο

«Αναταράξεις» στις πτήσεις αναμένεται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο, η 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, οι οποίοι αντιδρούν στην υπουργική απόφαση που δίνει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πρόσβαση στους λογαριασμούς των τελών διαδρομής αεροναυτιλίας, «για να καλύπτει άμεσες ταμειακές του ανάγκες».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Mega, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Σπύρος Ρολάκης ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην τους καταβληθούν τα 2/3 του μισθού, ενώ ζήτησε, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί ένας πάροχος εναέριας κυκλοφορίας, έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τα κονδύλια οι ίδιοι και όχι το κράτος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας «από μία πρώτη εκτίμηση δεν φαίνεται στο στενά άμεσο μέλλον κίνδυνος για την κάλυψη των αναγκών της Αεροναυτιλίας. Εντούτοις δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι για πρώτη φορά γίνεται παρέμβαση στους ειδικούς λογαριασμούς για σκοπούς αλλότριους από αυτούς της Αεροναυτιλίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Δηλαδή, αν μέχρι τώρα είχαμε μία διεύρυνση των αεροναυτιλιακών υπηρεσιών, για τις οποίες καταβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη που χρηματοδοτούν αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς στο σύνολο της ΥΠΑ, τώρα τα διαθέσιμα των ειδικών λογαριασμών μπορεί να διατίθενται και για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους».

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή τους, οι ελεγκτές κάνουν λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου της ΕΕ» και γι' αυτό πέρα από τα ένδικα μέσα (άσκηση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ και αίτηση αναστολής της απόφασης) θα προβούν «σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου και θα υποβάλουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Τέλος, σημειώνουν τους κινδύνους «που θα προκληθούν για την ασφάλεια των πτήσεων και τα εθνικά δικαιώματα στον ελληνικό εναέριο χώρο, λόγω του ότι δε θα γίνονται οι στοιχειώδεις επενδύσεις».

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα πληρώσουν όσοι πάρουν το επίδομα