ΚΟΣΜΟΣ

Εμπρηστικός ο Ερντογάν: Τα γεωτρύπανα συνεχίζουν, κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει

Εμπρηστικός ο Ερντογάν: Τα γεωτρύπανα συνεχίζουν, κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει
AP images

Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι οι εργασίες της Τουρκίας εκεί συνεχίζονται με ταχύτητα.

Σε ομιλία του για την 948η επέτειο της μάχης του Μαλάζγκιρίτ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία συνεχίζουν τις εργασίες μας με ταχύτητα, κανείς δεν μας εμποδίζει και δεν μπορεί να μας εμποδίσει εκεί».

Απευθυνόμενος στο ηγέτη του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι «με το να λες ‘είμαστε το κόμμα του Ατατούρκ’ δεν φτάνει. Εσύ έχεις τελειώσει. Με το να κερδίσεις 3-4 δήμους δεν πας πουθενά», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Ο κ. Κεμάλ λέει ότι στο Αιγαίο είναι η Αμερική, οι Γάλλοι και η Τουρκία δεν είναι εκεί. Μάλλον αυτό το πρόσωπο κοιτάει και είναι τυφλό. Εκεί εμείς έχουμε τα γεωτρύπανα μας, τα ερευνητικά μας πλοία, τις φρεγάτες μας και ανά πάσα στιγμή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας είναι έτοιμα να πάνε. Αυτό δεν το βλέπει. Ο κ. Κεμάλ μάλλον δεν γνωρίζει ούτε τις σημαίες μας. Δεν μπορεί κάποιος να είναι κόμμα αυτής της χώρας στηρίζοντας τους τρομοκράτες στα βουνά, τους Ε/Κ στη θάλασσα, τους εχθρούς μας στον αέρα και όποιον άλλο είναι εναντίον μας», ανέφερε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

H Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από την δίκαιη υπόθεσή της στην ανατολική Μεσόγειο, επιμένει η ΆγκυραApimages

Και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι κοινό θέμα όλης της Τουρκίας. Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Πολυτεχνείο στην Κωνσταντινούπολη, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι «τα πλοία μας Μπαρμπαρός, Ορούτς Ρέις, Φατίχ και Γιαβούζ, τα οποία εντάξαμε στο νηολόγιό μας προβλέποντας τί θα ακολουθούσε, είναι το πιο απτό παράδειγμα της εθνικής ενεργειακής πολιτικής της Τουρκίας και η πιο ξεκάθαρη απόδειξη για την αποφασιστική στάση της Τουρκίας».

Συνέχισε λέγοντας πως «παρακολουθούμε με έκπληξη αυτούς που νομίζαμε δικούς μας αλλά λυπούνται με την χαρά μας και χαίρονται με τη λύπη μας. Θέλω από εδώ να υπενθυμίσω και να πω ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από την δίκαιη υπόθεσή της στην ανατολική Μεσόγειο. Επειδή η ιστορική μας αποστολή και η βάση της ενεργειακής μας στρατηγικής στηρίζεται στο έθνος και τις δυνατότητές του. Όλοι να γνωρίζουν ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι κοινό θέμα όλης της Τουρκίας. Ως έθνος ήμασταν χθες εδώ, είμαστε και σήμερα, θα είμαστε και αύριο».

Νέα υποχώρηση για τη λίρα

Την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος κρατάει υψηλούς τόνους, η τουρκική λίρα υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου σήμερα, έχοντας κάνει βουτιά στη διάρκεια της νύχτας στο επίπεδο των 6,47 λιρών ανά δολάριο, την οποία παρατηρητές της αγοράς περιέγραψαν ως «στιγμιαίο κραχ», καθώς Ιάπωνες επενδυτές μείωναν τα στοιχεία ενεργητικού τους με ρίσκο λόγω των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 5,8160 λίρες ανά δολάριο στις 9.28 (ώρα Ελλάδας) έναντι 5,7540 την Παρασκευή. Μετά την απώλεια σχεδόν του 30% της αξίας της πέρυσι, η λίρα έχει υποχωρήσει 9% φέτος.

Η σύντομη βουτιά της ισοτιμίας της λίρας έναντι του γεν στη ρηχή διαπραγμάτευση στη διάρκεια της νύχτας υπενθύμισε ένα άλλο «στιγμιαίο κραχ» στις 3 Ιανουαρίου, όταν το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε αντίστοιχο επίπεδο λόγω των μαζικών πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και της αποφυγής του κινδύνου που προκάλεσαν ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Έχοντας καταγράψει κέρδη τους τελευταίους μήνες, η λίρα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και πάλι υπό πίεση, λόγω ανησυχιών για μία πιθανή ταχεία αύξηση των δανείων μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα όρια των υποχρεωτικών διαθεσίμων και να ενισχύσει τις αποδόσεις των τραπεζών που αυξάνουν περισσότερο από 10% τα δάνειά τους. Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα μετά την είσοδο της οικονομίας σε ύφεση πέρυσι. Η λίρα επλήγη, επίσης, μετά την ανακοίνωση από την 'Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα ότι σκοτώθηκαν τρεις πολίτες στη Βορειοδυτική Συρία από αεροπορική επίθεση σε τουρκικό στρατιωτικό κομβόι, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή.

Τα πρώτα τμήματα του συστήματος, για το οποίο η Ουάσιγκτον υπογραμμίζει πως δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, παραδόθηκαν στην Άγκυρα τον Ιούλιο.Apimages

Νέα συστοιχία S-400

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία πρόκειται να παραδοθεί από αύριο μια δεύτερη συστοιχία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τα πρώτα τμήματα του συστήματος, για το οποίο η Ουάσιγκτον υπογραμμίζει πως δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, παραδόθηκαν στην Άγκυρα τον Ιούλιο παρά τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις σχετικά με την αγορά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας: Νέος τρόπος μέτρηση των εκπομπών ρύπων (vid)

results.it.minedu.gov.gr: Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει - Εδώ θα δείτε τις Βάσεις 2019