ΚΟΣΜΟΣ

Με τις… ευλογίες του ΝΑΤΟ η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία – Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί

Με τις… ευλογίες του ΝΑΤΟ η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία – Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί
AP

Για 342 νεκρούς «τρομοκράτες που εξουδετερώθηκαν» στη βόρεια Συρία από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κάνει λόγο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. «Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέλος στην ύπαρξη των τρομοκρατών - ιδίως σε Ισλαμικό Κράτος, PKK/PYD-YPG - ανατολικά του Ευφράτη και να εγκαταστήσουμε μια ζώνη ειρήνης για να διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι αδελφοί μας θα επιστρέψουν στα σπίτια τους» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να δράσει "με αυτοσυγκράτηση" κατά την επιχείρηση που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

"Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση", τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής", πρόσθεσε.

Δείτε την gallery:

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι "δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν" οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. "Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν", υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει "νόμιμη" επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

"Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα", εξήγησε. "Δεν αρκεί να λέτε: 'Κατανοούμε τις νόμινες ανησυχίες σας'. Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη", υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε επίσης τις συμμαχικές χώρες της Τουρκίας επειδή δεν πιστεύουν ότι η YPG και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) --το οποίο η Άγκυρα, η Ουάσινγκτον και η ΕΕ θεωρούν "τρομοκρατική"-- συνδέονται.

"Πρόκειται για υποκρισία, το λέω για τις χώρες που στηρίζουν τη YPG", τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Στη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου οι δύο άνδρες ερωτήθηκαν και για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η Μαδρίτη σκοπεύει να απομακρύνει τη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot που έχει αναπτύξει στη βάση Ιντσιρλίκ, για να διαμαρτυρηθεί για την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

"Αναμένουμε από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να στηρίζουν την Τουρκία", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. "Η Τουρκία είναι στην πρώτη γραμμή (...) Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε την Τουρκία, αλλά και τους εαυτούς μας", εξήγησε.

Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του εκτίμησε ότι "όλες αυτές οι συζητήσεις" δικαιολογούν την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει πολλές συστοιχίες του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, μια κίνηση την οποία είχε επικρίνει η Δύση.

"Αυτό αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγοράσει τα δικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Δεν θα παρακαλάμε τους συμμάχους μας κάθε φόρά", υπογράμμισε.

Έκλεισε το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη βορειοανατολική Συρία

Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Σύρία αναγκάστηκε να κλείσει αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

"Το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, το οποίο υποστήριζαν οι MSF, είναι πλέον κλειστό διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτό έφυγαν με τις οικογένειές τους", επεσήμανε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.

"Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών", πρόσθεσε.

"Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων", τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.

Εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία.

Εκκενώνεται καταυλισμός με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους Σύρους

Καταυλισμός με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους στη βόρεια Συρία θα εκκενωθεί και γίνονται συνομιλίες για τη μετακίνηση κι άλλου καταυλισμού στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον βομβαρδισμό και των δύο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία.

Οι καταυλισμοί στη Μαμπρούκα και την Αΐν Ίσα, επισημαίνουν στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας, δεν γλίτωσαν από τους κινδύνους της τουρκικής επίθεσης που άρχισε αυτήν την εβδομάδα.

Ο καταυλισμός της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ, διευκρινίζουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους, στην οποία σημειώνουν ότι στον δεύτερο καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

"Τώρα διεξάγονται συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί μια λύση ή μια εναλλακτική τοποθεσία για την μετακίνηση του καταυλισμού", καταλήγουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 22 από τους μαχητές τους σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη κατά την επίθεση της Τουρκίας και των συμμαχικών της συριακών ανταρτικών δυνάμεων.

Πούτιν: Οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές μπορεί να δραπετεύσουν εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, μπορεί να δραπετεύσουν από τη φυλακή ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει εκεί η Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν πως το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Ταλ Αμπιάντ υποχρεώθηκε να κλείσει αφού το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του διέφυγε το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Ο Πούτιν, μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν, δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Δείτε το βίντεο:

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.

Χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται από τους Κούρδους, υπάρχει κίνδυνος να ανακτήσουν την ελευθερία τους, «είναι μια πραγματική απειλή για εμάς, για εσάς, διότι πού θα πάνε και πώς;», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνόδου κορυφής πρώην σοβιετικών χωρών. «Δεν είμαι σίγουρος πως ο τουρκικός στρατός μπορεί να ελέγξει την κατάσταση», υπογράμμισε.

Τουρκικά αεροπλάνα και πυροβολικό πλήττουν σήμερα στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία κατά την τρίτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

«Το νοσοκομείο της Ταλ Αμπιάντ, που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), έχει πλέον κλείσει επειδή οι περισσότεροι από το ιατρικό προσωπικό του έφυγαν με τις οικογένειές τους», ανακοίνωσε η γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση αναφερόμενη στη μεθοριακή πόλη για την οποία είπε ότι είναι τώρα ουσιαστικά έρημη.

Η Στοκχόλμη θα ασκήσει πίεση για να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Άγκυρας

Η Σουηδία θα ασκήσει πίεση κατά τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας, αποφάσισε σήμερα το σουηδικό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το κρατικό σουηδικό ραδιόφωνο.

Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε καταδίκασε χθες, Πέμπτη, τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Δείτε το βίντεο:

«Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποσταθεροποιεί την κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, όχι μόνο για τους Κούρδους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να ασχοληθεί αμέσως με το θέμα», ανέφερε η Λίντε στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός τώρα: Με βροχές και 30 βαθμούς η Παρασκευή - Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα (pics)

Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει, πώς θα δοθεί και ποιοι το δικαιούνται

Σχετικές ειδήσεις