ΚΟΣΜΟΣ

Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Κόρη Σουλεϊμανί: Οι ΗΠΑ θα ζήσουν μαύρες μέρες - Τραμπ: Θα ανταποδώσουμε

Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Κόρη Σουλεϊμανί: Οι ΗΠΑ θα ζήσουν μαύρες μέρες - Τραμπ: Θα ανταποδώσουμε
ASSOCIATED PRESS

Το κέντρο της Τεχεράνης ήταν μαύρο σήμερα (06/01) το πρωί από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να αποτίσει φόρο τιμής στον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή, από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ.

Το μέγεθος του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη σήμερα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που πλημμύρισε τους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας το 1989 για την κηδεία του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Κρατώντας πορτρέτα του εκλιπόντα επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί πολύ πριν τις 08:00 (06:30 ώρα Ελλάδας) γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου αργότερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής για τον εκλιπόντα στρατηγό.

Δείτε εικόνες από το συγκεντρωμένο πλήθος στη Gallery που ακολουθεί:

Το τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από το πανεπιστήμιο, αλλά και όσοι Ιρανοί περπατούσαν κατά μήκος των λεωφόρων Ενγκελάμπ («Επανάσταση» στα περσικά) και Αζαντί («Ελευθερία») κρατούσαν κόκκινες σημαίες (το χρώμα του αίματος των «μαρτύρων») ή σημαίες του Ιράν, αλλά και του Λιβάνου και του Ιράκ.

Τα φέρετρα του Σουλεϊμανί αλλά και του επικεφαλής της ιρακινής πολιτοφυλακής Κατάεμπ Χεζμπολάχ, του Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις που επίσης σκοτώθηκε στην επιδρομή της Παρασκευής, πέρασαν πάνω από τα κεφάλια του πλήθους.

Έχοντας στο πλευρό του τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγό Χοσεΐν Σαλαμί και τον επικεφαλής της δικαστικής αρχής Εμπραχίμ Ραϊσί, ο Χαμενεΐ προσευχήθηκε στα αραβικά λίγο μετά τις 09:30 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) προτού αποχωρήσει.

Παρόντες στην κηδεία ήταν και κάποιοι από τους συμμάχους του Ιράν στην περιοχή, ανάμεσά τους και ο Ισμαήλ Χανίγε, επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ο οποίος δήλωσε: «Δηλώνω ότι ο μάρτυρας διοικητής Σουλεϊμανί είναι μάρτυρας της Ιερουσαλήμ».

Δείτε εικόνα live από το κέντρο της Τεχεράνης:

Στη συνέχεια η σορός του Σουλεϊμανί θα μεταφερθεί στην πλατεία Αζαντί, στη δυτική Τεχεράνη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να περιμένουν στην ουρά για να αποχαιρετίσουν τον στρατηγό.

Η κυβέρνηση του Ιράν κήρυξε τη σημερινή ημέρα αργία στην Τεχεράνη, ώστε να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν στην κηδεία του Σουλεϊμανί. Αρκετοί δρόμοι στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας παρέμειναν κλειστοί για την κυκλοφορία ώστε να διευκολυνθεί το πλήθος, ενώ κλειστά παραμένουν σχολεία και πανεπιστήμια.

Από την Τεχεράνη η σορός του εκλιπόντα στρατηγού θα μεταφερθεί στην ιερή σιιτική πόλη Κομ, όπου θα πραγματοποιηθεί μία άλλη τελετή προς τιμή του μπροστά από το μαυσωλείο.

«Μαύρες ημέρες»

Η κόρη του Σουλεϊμανί δήλωσε ενώπιον του τεράστιου πλήθους που έχει συγκεντρωθεί για την κηδεία του στο κέντρο της Τεχεράνης ότι οι ΗΠΑ και ο σύμμαχός τους, το Ισραήλ, θα ζήσουν «μαύρες ημέρες».

«Παράφρονα Τραμπ, μην πιστεύεις ότι έχουν τελειώσει όλα τώρα που ο πατέρας μου έγινε μάρτυρας», τόνισε η Ζεϊνάμπ Σουλεϊμανί.

Εν τω μεταξύ ο νέος επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς προειδοποίησε ότι σκοπεύει να εκδιώξει τις ΗΠΑ από την περιοχή, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον δρόμο του μάρτυρα Σουλεϊμανί με την ίδια ισχύ (...) και η μόνη αποζημίωσή μας θα είναι να εκδιώξουμε την Αμερική από την περιοχή», τόνισε ο Ισμαήλ Καανί λίγο πριν ξεκινήσει η κηδεία του Σουλεϊμανί μιλώντας στο ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο.

Ντόναλντ Τραμπ: Θα ανταποδώσουμε

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τεχεράνη πως θα υποστεί «μεγάλα αντίποινα» σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν εναντίον Αμερικανών ή αμερικανικών εγκαταστάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Αν κάνουν οτιδήποτε, θα υποστούν μεγάλα αντίποινα», διεμήνυσε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον έπειτα από δύο εβδομάδες διακοπών στη Φλόριντα. Απείλησε εξάλλου ξανά ότι θα διατάξει να βομβαρδιστούν μνημεία του περσικού πολιτικού σε αυτή την περίπτωση. «Αυτοί έχουνε δικαίωμα να σκοτώνουν υπηκόους μας (...) κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αγγίξουμε τους πολιτιστικούς τους χώρους; Δεν πάει έτσι», είπε.

Αφού επέμεινε ότι είναι διατεθειμένος να χτυπήσει μνημεία και χώρους πολιτισμού του Ιράν διότι η Τεχεράνη έχει σκοτώσει Αμερικανούς, ανέφερε πως η κυβέρνησή του «μπορεί να συζητήσει» τη δημοσιοποίηση στοιχείων των υπηρεσιών πληροφοριών για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, που ανέβασε κατακόρυφα την ένταση.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ο Τραμπ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την κατάσταση στο Ιράκ και στο Ιράν.

Δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες πέρα από το ότι οι Τραμπ και Τζόνσον «επαναβεβαίωσαν τη στενή συμμαχία» της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε ότι θα επιβάλλει «πολύ ισχυρές» κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ εάν υποχρεωθούν να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την ιρακινή επικράτεια, μετά την έγκριση από το ιρακινό κοινοβούλιο ψηφίσματος που αξιώνει την εκδίωξή τους από τη χώρα.

«Αν απαιτήσουν πράγματι να φύγουμε, αν δεν το κάνουν σε πολύ φιλική βάση, θα τους επιβάλλουμε κυρώσεις που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ», διεμήνυσε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους. «Θα κάνουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν να μοιάζουν μάλλον αδύναμες», συμπλήρωσε.

«Έχουμε μια πάρα πολύ ακριβή αεροπορική βάση εκεί. Κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια να οικοδομηθεί, πολύ πριν αναλάβω [την προεδρία]. Δεν θα φύγουμε αν δεν μας δώσουν τα λεφτά μας πίσω γι’ αυτήν», είπε ακόμη ο αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την «απογοήτευση» της Ουάσινγκτον για την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου και αξίωσε η Βαγδάτη να «αναθεωρήσει» τη απόφαση αυτή και τη στάση της.

«Ενώ περιμένουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη νομική φύση και τις επιπτώσεις της (...) απόφασης αυτής, προτρέπουμε σθεναρά τους ιρακινούς ηγέτες να επανεξετάσουν τη σημασία της συνεχιζόμενης σχέσης των δύο χωρών στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας και της συνεχιζόμενης παρουσίας του παγκόσμιου συνασπισμού για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Ορτέιγκους σε ανακοίνωση που διένειμε σε ΜΜΕ.

«Πιστεύουμε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον των ΗΠΑ και του Ιράκ να συνεχίσουν να μάχονται εναντίον του ΙΚ μαζί», συνέχισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο το Ιράκ να είναι «κυρίαρχο», «σταθερό» και «να ευημερεί».

Το Ιράν αποχωρεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής την αποχώρησή του από τη συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Η Τεχεράνη προχωρά πλέον σε νέα βήματα για την αποδέσμευσή της από την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) που είχε υπογράψει με τις μεγάλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της». Το κανάλι επικαλέστηκε δηλώσεις ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης ο οποίος είπε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Όλα αυτά στο εξής θα εξαρτώνται από τις «τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα συνεχίσει πάντως να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ.

Η υπαναχώρησή του από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του είναι αναστρέψιμη. Θα επανέλθει σε αυτές εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα, πρόσθεσε η τηλεόραση.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Αμπάς Μουσαβί, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η απόφαση για την αποδέσμευση είχε ληφθεί από πριν αλλά, «δεδομένης της κατάστασης» που δημιούργησε ο θάνατος του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, έγιναν ορισμένες αλλαγές.

Αυτό ήταν το πέμπτο και τελευταίο βήμα της Τεχεράνης για την αποδέσμευσή της από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2015.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Πού χρειάζονται αλυσίδες (ΛΙΣΤΑ)

Ανδρέας Μικρούτσικος: Τα νεότερα για την υγεία του - Τι αναφέρει το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν

Σχετικές ειδήσεις