ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Πύρινη λαίλαπα με τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες απώλειες, καμένα ζώα και περιουσίες

Αυστραλία: Πύρινη λαίλαπα με τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες απώλειες, καμένα ζώα και περιουσίες

Δεν έχει τελειωμό η καταστροφή από τις τεράστιες πυρκαγιές στην Αυστραλία - Σοκάρουν οι νέες εικόνες.

Οι καπνοί από τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που μαίνονται επί μήνες σε δάση και περιοχές με χαμηλή βλάστηση στην Αυστραλία, αφού διένυσαν πάνω από 12.000 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκονται πλέον πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των δύο λατινοαμερικάνικων κρατών.

Στην αρχή της ημέρας, φαινόταν σαν «ο ήλιος να έχει πιο κόκκινο (χρωματικό) τόνο», λόγω «του νέφους καπνού που προέρχεται από τις πυρκαγιές» στην Αυστραλία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πατρίσιο Ούρα, ανώτερο στέλεχος του μετεωρολογικού ινστιτούτου της Χιλής.

Το νέφος καπνού βρίσκεται σε υψόμετρο 6.000 μέτρων και δεν αναμένεται κάποιο μετεωρολογικό φαινόμενο να το κάνει να χάσει ύψος και να πλησιάσει την επιφάνεια της Γης, σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (SMN) της Αργεντινής έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που εικονίζουν το νέφος καπνού που «μεταφέρεται από μετωπικά συστήματα που κινούνται από δυσμάς προς ανατολάς».

Πάντως η SMN δεν αναμένει «καμία αληθινά σημαντική» συνέπεια από το νέφος καπνών αυτό, πέραν του ότι «ο ήλιος θα είναι λίγο πιο κοκκινωπός».

Η εταιρεία METSUL, η οποία πουλάει υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού σε όλη την περιοχή, εκτίμησε πως οι καπνοί μπορεί να φθάσουν μέχρι τη νότια Βραζιλία.

Η Αυστραλία πλήττεται μετά τον Σεπτέμβριο από γιγαντιαίας έκτασης πυρκαγιές, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους και έχουν μετατρέψει σε στάχτες μια έκταση σχεδόν ίση με αυτή του νησιού της Ιρλανδίας.

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες από τους δορυφόρους - Στις φλόγες η μισή χώρα

Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τις ζωές τους 24 άνθρωποι και έχουν καεί πάνω από 1.300 σπίτια, σύμφωνα με το BBC, ενώ ο αριθμός των νεκρών ζώων υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο το τελευταίο δεκαήμερο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Σίνδεϊ, 480 εκατομμύρια ζώα έχουν καεί.

Το τελευταίο 48ωρο, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν διάφορες εικόνες τραβηγμένες από δορυφόρους και δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στην Αυστραλία.

Δείτε στην gallery τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι δορυφόροι από την πύρινη «κόλαση» της Αυστραλίας:

Τρομακτική εικόνα από το κόκπιτ αεροπλάνου

Τον απόλυτο τρόμο προκαλεί η εικόνα που βγήκε στη δημοσιότητα μέσα από το cockpit ενός στρατιωτικού αεροσκάφους, το οποίο έχει σπεύσει στις περιοχές των πυρκαγιών στην Αυστραλία, για βοήθεια.

Η εικόνα που αντικρίζουν οι πιλότοι γύρω τους δεν θυμίζει απλά κόλαση, είναι η κόλαση. Ο ουρανός δείχνει να έχει πάρει φωτιά, οι θερμοκρασίες είναι απίστευτες και παρόλα αυτά, οι πιλότοι, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνεχίζουν ακάθεκτοι την αποστολή τους, προκειμένου να σώσουν ανθρώπους και ζώα από την πύρινη λαίλαπα.

Το σκηνικό της κόλασης έβγαλε στη δημοσιότητα ο πιλότος της αυστραλιανής Βασιλικής Αεροπορίας, Joe Ervasi και προέρχεται από τις επιχειρήσεις διάσωσης που έγιναν το Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, στη Mallacoota, στη Victoria.

Έρχεται και κυκλώνας!

Κυκλώνας ενισχύεται σήμερα στα ανοικτά της βορειοδυτικής Αυστραλίας, απειλώντας την πόλη Μπρουμ με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και με ανέμους που μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 125 χιλιόμετρα την ώρα, προειδοποίησε η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία.

Η τροπική καταιγίδα αυτή, ωστόσο, δεν αναμένεται να έχει κάποια επίπτωση στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία εδώ και μήνες, αλλά εντοπίζονται κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της αχανούς νήσου - ηπείρου.

Η τροπική καταιγίδα Μπλέικ έγινε πλέον κυκλώνας κατηγορίας 1, με ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 75 χιλιομέτρων την ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί στην κατηγορία 2 την Τρίτη, όταν θα περάσει ξυστά από την Μπρουμ, πόλη 14.000 κατοίκων. Η μετεωρολογική υπηρεσία προέτρεψε τον πληθυσμό να οργανωθεί ενόψει της έλευσης του κυκλώνα, προετοιμάζοντας κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, φακούς, ραδιόφωνα, μπαταρίες, τρόφιμα και νερό.

Η καταιγίδα αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι αρχές φοβούνται πλημμύρες στις «παραθαλάσσιες ζώνες των περιοχών του Δυτικού Κίμπερλι και του Ανατολικού Πιλμπάρα».

Γάντια για κοάλα και μάρσιποι για καγκουρό

Οι βελόνες του πλεξίματος χτυπούν με μανία σε όλο τον κόσμο προκειμένου να δημιουργηθούν εκατοντάδες προστατευτικοί σάκοι και κουβέρτες για τα άγρια ζώα της Αυστραλίας, το φυσικό περιβάλλον των οποίων έχει καταστραφεί από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η οργάνωση Animal Rescue Craft Guild ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κατακλυστεί από προσφορές για βοήθεια αφού ζήτησε από εθελοντές να πλέξουν σκεπάσματα για νυχτερίδες, μάρσιπους, φωλιές πουλιών, γάντια για κοάλα και άλλα γούνινα σπίτια για τα μαρσιποφόρα της Αυστραλίας.

Οι δωρεές στην εθελοντική οργάνωση έρχονται από όλο τον κόσμο: τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες έχουν καταστρέψει 80 εκατομμύρια στρέμματα γης. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των ζώων, περιλαμβανομένων των κατοικίδιων και των ζώων εκτροφής, που έχουν σκοτωθεί φτάνει το μισό δισεκατομμύριο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλα έχουν τραυματιστεί ή είδαν το φυσικό τους περιβάλλον να καταστρέφεται.

«Η οργάνωσή μας δημιουργεί και προσφέρει αντικείμενα σε φιλοζωικές οργανώσεις (...) σε όλη τη χώρα οι οποίες φροντίζουν τα άγρια ζώα», εξήγησε η Μπελίντα Ορελάνα, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης.

Το Animal Rescue Craft Guild δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες για προσφέρει κρεβάτια και πουλόβερ για σκύλους και γάτες που βρίσκονται στα φιλοζωικά κέντρα. Τώρα η σελίδα του στο Facebook μετρά 75.000 μέλη και πολλοί εθελοντές έχουν πλέξει ή ράψει μια σειρά αντικειμένων, όπως γάντια για κοάλα που έχουν κάψει τις πατούσες τους, αλλά και μάρσιπους για μωρά καγκουρό που έχουν χάσει τις μητέρες τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Την Τετάρτη ανοίγουν τα σχολεία – Πότε είναι η επόμενη αργία

Σχετικές ειδήσεις