ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει ο φονικός ιός – Σχεδόν 100 άτομα πέθαναν σε μία μέρα

Κοροναϊός: Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει ο φονικός ιός – Σχεδόν 100 άτομα πέθαναν σε μία μέρα
AP

Οι νεότερες εξελίξεις για την επιδημία του κοροναϊού - Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 27 χώρες και περιοχές

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 908 ενώ οι εργαζόμενοι άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν σε γραφεία και εργοστάσια σε όλη την Κίνα αφού η κυβέρνηση χαλάρωσε κάποιους από τους περιορισμούς για την εργασία και τις μετακινήσεις.

Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα υπήρχαν έως χθες 3.062 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μέχρι στιγμής στα 40.171.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιωθεί πως 27 αλλοδαποί στη χώρα έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό έως σήμερα το πρωί και δύο -ένας Αμερικανός και ένας Ιάπωνας- πέθαναν.

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι σε δείγματα επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στην Ιαπωνία επέτρεψαν να επιβεβαιωθούν τουλάχιστον 65 νέα κρούσματα του κοροναϊού σήμερα, σύμφωνα με τον καπετάνιο του πλοίου.

koronaios6.jpg
Τουλάχιστον 97 νεκροί μέσα σε μία μέρα στην Κίναap

Η Βρετανία, όπου τα κρούσματα διπλασιάστηκαν από τέσσερα σε οκτώ, ανακοίνωσε ότι ο νέος ιός αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η Ταϊβάν, που έχει 18 κρούσματα, επέκτεινε τους περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο σήμερα. Προηγουμένως, είχε απαγορεύσει την είσοδο όσων προέρχονταν από την ηπειρωτική Κίνα καθώς και τον ελλιμενισμό ξένων κρουαζιερόπλοιων.

Ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταβαίνει στο Πεκίνο για να βοηθήσει στις έρευνες για την επιδημία.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 27 χώρες και περιοχές, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, μολύνοντας πάνω από 330 ανθρώπους. Δύο θάνατοι έχουν αναφερθεί εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

Τουλάχιστον 97 νεκροί μέσα σε μία μέρα στην Κίνα

Σε όλη την Κίνα, τα σχολεία σε επαρχίες και περιοχές -όπως η Γκουανγκντόνγκ, η Ανχούι, η Τζετζιάνγκ, η Χεϊλονγκτζιάνγκ, η Τζιανσού, η Σαντόνγκ, η Χεμπέι, η Τζιανγκσί και η Εσωτερική Μογγολία, καθώς και στη Σανγκάη και το Τσονγκκίνγκ- θα παραμείνουν κλειστά έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι τελευταίοι ασθενείς εκτός Κίνας περιλαμβάνουν μια ομάδα Βρετανών που έμειναν σε ορεινό χωριό των Άλπεων, όπως ανακοίνωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες Υγείας, δημιουργώντας φόβους για περαιτέρω κρούσματα στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι μόνο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πέθαναν 97 άνθρωποι σηματοδοτώντας την ημέρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην πόλη Ουχάν, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Οι ασιατικές μετοχές μετρίασαν τις αρχικές τους απώλειες καθώς οι κινεζικές Aρχές ήραν κάποιους από τους περιορισμούς για την εργασία και τις μετακινήσεις, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους αν και διατηρείται η νευρικότητα στις αγορές.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έως το απόγευμα του Σαββάτου είχαν αποδεσμευθεί 71,85 δισεκ. γιουάν (10,28 δισεκ. δολάρια) στη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Από το Σάββατο, στο Χονγκ Κονγκ επιβλήθηκε καραντίνα δύο εβδομάδων για όλους τους ανθρώπους που φτάνουν στην περιοχή από την ηπειρωτική Κίνα ή για όσους βρέθηκαν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες. Η Μαλαισία παρέτεινε την απαγόρευση εισόδου σε επισκέπτες από την Κίνα.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν συνιστά στους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Κίνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη. Η Ιταλία ζήτησε να μην πηγαίνουν στο σχολείο για δύο εβδομάδες τα παιδιά που ταξίδεψαν πρόσφατα στην Κίνα.

Συνεδριάζουν εκτάκτως την Πέμπτη οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε σήμερα γνωστό από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι υπουργοί, οι οποίοι θα συνεδριάσουν παρουσία αντιπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση απέναντι σ' αυτή τη νόσο, περίπου 30 κρούσματα της οποίας έχουν καταγραφεί μέσα στην ΕΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, στη διάρκεια συνάντησής του με την Γαλλίδα ομόλογό του Ανιές Μπουζέν στις 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, είχε ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή ενδεχόμενων περιορισμών στην είσοδο προσώπων, όπως αυτοί που αποφασίσθηκαν από την Ουάσινγκτον, ή αυξημένων ελέγχων στα σύνορα.

KORONAIOS7.jpg
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν συνιστά στους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Κίνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.AP

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στην αμερικανική επικράτεια όλων των προσώπων που δεν είναι κάτοικοι ΗΠΑ και φθάνουν από την Κίνα.

Οι δύο υπουργοί είχαν υπογραμμίσει την ανάγκη συντονισμού των αποφάσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δεδομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στον χώρο Σένγκεν.

Οι υπουργοί θα έχουν «ανταλλαγή απόψεων πάνω σε νέα επείγοντα υγειονομικά μέτρα» και θα συζητήσουν «λύσεις (...) για να αποφευχθεί η διάδοση της επιδημίας στους κόλπους της ΕΕ», αναφέρει το Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε, διευκρινίζοντας πως η συνεδρίαση θα οδηγήσει σε υιοθέτηση συμπερασμάτων.

«Καθώς ο κοροναϊός πλήττει όλο και περισσότερες χώρες, ο συντονισμός και η συνεργασία πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μας. Είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταματήσουμε αυτή την επιδημία», έγραψε σήμερα στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος Γιάνεζ Λέναρτσιτς που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της κρίσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Βουτσάς: Ραγίζει καρδιές η ανάρτηση της συζύγου του - Δείτε τις φωτό