ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Συναγερμός στη Γαλλία: Τέθηκε σε κατάσταση «υγειονομικής έκτακτης ανάγκης»

Κορονοϊός - Συναγερμός στη Γαλλία: Τέθηκε σε κατάσταση «υγειονομικής έκτακτης ανάγκης»
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός: Η Γαλλία τέθηκε σήμερα Τρίτη (24/03) σε «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» για διάστημα δύο μηνών, ένα καθεστώς το οποίο προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και άλλα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την Κυριακή το νομοσχέδιο αυτό «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία covid-19», έγραψε σήμερα η Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή «κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» βάσει των προβλέψεων νόμου του 1955 ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί ξανά τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τους «ευρείς» περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και τις «τεράστιες εξουσίες» που δίνονται στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 860 ανθρώπους στη Γαλλία.

Το νέο έκτακτο καθεστώς προβλέπει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, του συνέρχεσθε και του επιχειρείν.

Σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών στις μετακινήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ. Εφόσον υπάρξει νέα παραβίαση «σε διάστημα 15 ημερών» το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και σε περίπτωση «τεσσάρων παραβιάσεων σε διάστημα 30 ημερών» το αδίκημα τιμωρείται «με πρόστιμο 3.700 και έξι μήνες φυλάκιση το μέγιστο».

«Θερίζει» ο κορονοϊός τη χώρα

Η ανατολική Γαλλία εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ τίμημα: είκοσι τρόφιμοι ενός οίκου ευγηρίας στη Βοζ πέθαναν, καθώς και τέσσερις γιατροί της περιοχής, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας (ARS) και η νομαρχία της Βοζ έκαναν λόγο για τον θάνατο 20 ανθρώπων που «πιθανόν συνδέεται» με την ασθένεια Covid-19.

Στο ίδρυμα φιλοξενούνται 163 ηλικιωμένοι.

Η Γαλλία είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία: οι νεκροί ανέρχονται στους 860 και περισσότεροι από 2.000 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στα θύματα περιλαμβάνονται και πέντε γιατροί, οι τέσσερις εκ των οποίων (ένας γυναικολόγος και τρεις παθολόγοι) εργάζονταν στην ανατολική Γαλλία. Ο πέμπτος ήταν ένας 67χρονος γιατρός από την Κομπιέν, στα βόρεια του Παρισιού, ο οποίος εργαζόταν στα επείγοντα και ήταν εκείνος που είχε αναλάβει τους πρώτους ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό στη χώρα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μήπως έχεις τον ιό και δεν το ξέρεις; - Αυτό είναι το σημάδι που πρέπει να προσέξεις

Κορονοϊός: Ο χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα - Αυτές είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί

Σχετικές ειδήσεις