ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός Πολωνία: Επιτράπηκε η επιστολική ψήφος στους πολίτες σε καραντίνα

Κορονοϊός Πολωνία: Επιτράπηκε η επιστολική ψήφος στους πολίτες σε καραντίνα

Κορονοϊός: Η Πολωνία επέτρεψε σήμερα στους πολίτες άνω των 60 ετών, όσους βρίσκονται σε καραντίνα ή σε αυτοαπομόνωση να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, καθώς οι συντηρητικοί που βρίσκονται στην εξουσία δέχονται επικρίσεις για την άρνησή τους να αναβάλουν τις προεδρικές εκλογές της 10ης Μαΐου.

Η αντιπολίτευση ζητεί μετ' επιτάσεως την αναβολή της ψηφοφορίας για το φθινόπωρο, καθώς τα μέτρα κατά της πανδημίας καθιστούν αδύνατη την προεκλογική εκστρατεία, κάτι που δεν εμπόδισε όμως τον απερχόμενο πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, που προέρχεται από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, να πολλαπλασιάσει τις δημόσιες εμφανίσεις.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 72% των Πολωνών τάσσονται υπέρ της αναβολής των εκλογών.

Ωστόσο το Κοινοβούλιο, όπου κυριαρχεί το PiS, άλλαξε την εκλογική νομοθεσία σήμερα πριν από την αυγή.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει μια παραβίαση των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες η όποια αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας πρέπει να γίνεται το αργότερο έξι μήνες πριν από την ψηφοφορία.

Η Γερουσία, όπου οι συντηρητικοί δεν διαθέτουν την πλειοψηφία, μπορεί να απορρίψει τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, όμως η κάτω βουλή θα μπορέσει εύκολα να τις περάσει και να τις εγκρίνει οριστικά ώστε να υπογραφούν και να θεσπιστούν από τον απερχόμενο πρόεδρο.

Ο ισχυρός επικεφαλής του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έχουν πει κατ΄επανάληψη ότι δεν βλέπουν λόγο αναβολής των εκλογών.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, που είναι σήμερα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (PPL), δήλωσε πως «μόνο ένας τρελός ή ένας εγκληματίας» θα μπορούσε να προτείνει στους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν τον Μάιο.

Για την πλειονότητα των σχολιαστών, οι συντηρητικοί κυβερνώντες εκτιμούν πως η ψηφοφορία τον Μάιο θα ενισχύσει τις πιθανότητες του Ντούντα, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ η μετάθεσή της για το φθινόπωρο κινδυνεύει να αποβεί σε βάρος του.

Η Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μεταξύ των οποίων 16 θανάτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Ελπιδοφόρα αποκάλυψη από Έλληνα καθηγητή: Ο εχθρός δεν είναι πλέον αόρατος

Κορονοϊός: Μόνο στην Ελλάδα αυτά - Έσπασε την καραντίνα - Ποιος τον κατέδωσε;

Σχετικές ειδήσεις